Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isabelle fick rätt diagnos tack vare skolprojekt

Hon har alltid varit den duktiga flickan – men ändå känt sig annorlunda. Nu har Isabelle Gustafsson fått diagnosen adhd – tack vare sitt och Sara Bylunds projektarbete.

– Bara för att det funkar på pappret betyder det inte att jag inte behöver hjälp, säger hon.

Det började som en jakt på bra betyg. Med betoning på började. För projektarbetet om flickor med adhd skulle få större betydelse än Isabelle Gustafsson, 18, och Sara Bylund, 18, på Borgarskolan ens kunde tänka sig, då i september.

När de började läsa in sig på ämnet hittade de bland annat en undergrupp till flickor med adhd, som alltid måste prestera. För Isabelle var det som att läsa om sig själv.

– Jag har alltid varit sedd som en bråkstake, samtidigt som jag har varit duktig, säger hon.

Stort kontrollbehov

Hon har alltid haft höga betyg, skyhöga krav på sig själv och stort kontrollbehov. När andra pluggade två timmar till ett prov, då pluggade Isabelle 15 timmar. Hon pluggade hela natten och slutade spela fotboll för att hon inte hade tid. Skolan tog över hennes liv. Liksom ångesten och oron.

– Jag har gått till flera läkare och kuratorer, men bara fått höra att ”du har ju så bra betyg, du har inga problem. Skaffa dig en lugn pojkvän”. Då tänkte jag att det är så här för alla.

Tack vare projektet

Men så kom projektet. Och Isabelle gick återigen till en läkare. En månad senare, i december, fick hon sin diagnos.

– Bara vetskapen om det gör att det känns lugnare. Att jag kommer att få hjälp och redskap för att hantera vissa situationer.

Även Sara har en nära anhörig som fick sin diagnos sent. Även om hennes problem ser annorlunda ut har hon och Isabelle en sak gemensamt – de är tjejer.

– Tjejer som får hjälp är underrepresenterade. Många fler killar har diagnos, och då är det något som inte stämmer. Och vi har försökt luska fram hur man kan försöka hjälpa de här tjejerna tidigare, säger Sara.

Hyrt in ett proffs

I kväll bänkar sig hundratals i Vasaskolans aula, där Sara och Isabelle har arrangerat en föreläsning, projektets final. Tack vare att sponsorerna har strömmat till har de kunnat hyra in en professionell föreläsare och intresset har varit enormt.

Inbjudan har gått ut till grundskolelärare i Gävle och omkring 300 är redan föranmälda.

– Det blev större än vi väntat oss. Bara det är ett steg i rätt riktning, säger de.