Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen tre poäng i Karlstad

Brynäs stärkte sin position ovanför slutspelsstrecket genom en viktig trepoängare borta mot Färjestad med 2–1 (0–1, 2–1, 0–0).

Annons

Segerorganisatörer var lagkaptenen Andreas Dackell, 38, som låg bakom båda Brynäs-målen och målvakten Niklas Svedberg, 21, som reparerade sitt enda misstag genom att hålla tätt resten av matchen.

– Det här var en grymt viktig seger för oss. Vi har jobbat hårt, ledarstaben har haft tålamod och trott på oss och i kväll föll allt på plats, sade en nöjd Andreas Dackell.

Senast Brynäs besegrade Färjestad på bortaplan under ordinarie matchtid var 2002, så det var verkligen på tiden med en trepoängare. Dessutom vann Brynäs rättvist. Laget spelade en rak och enkel ishockey och hade i målvakten Niklas Svedberg en säker sista utpost.

Det började dock inte så bra för Svedberg och Brynäs. Efter 14.57 slängde Färjestadsbacken Magnus Nygren iväg ett högt skott från blå linjen som Niklas Svedberg tappade in bakom sig. Den pucken borde han definitivt ha klarat.

– Det var ett riktigt skitmål. Men det gäller att bara glömma en sådan händelse och gå vidare, tyckte Niklas Svedberg.

Brynäs kom tillbaka starkt i andra perioden. Och fick utdelning efter 4.35. Andreas Dackell fångade upp pucken i backposition, sköt direkt och skottet gick via Jonathan Granströms byxa förbi Alexander Salak i Färjestads mål.

Fyra minuter senare, i power play, var det dags för Dackell Show igen. Den här gången sköt han från sin favoritposition i tekningscirkeln och Eero Somervuori styrde pucken förbi en chanslös Salak.

Det visade sig bli segermålet. Färjestad lyckades aldrig komma tillbaka till det spel man hade i den första perioden. I mitten av andra kastade dessutom Färjestads Dick Axelsson och Brynäs Jörgen Sundqvist handskarna och började puckla på varandra. Det resulterade i två matchstraff, något som förmodligen Brynäs tjänade på när Färjestads bäste forward fick lämna planen.

Andreas Dackell toppar nu ensam Brynäs poängliga och har sällan setts bättre. Förklaring?

– I min ålder tar man en match i taget. Det viktigaste är att jag får vara hel och frisk. Jag försöker spela varje match som om det vore min sista!

Framför allt var det en stark lagmoral och Niklas Svedbergs storspel i målet som gjorde att Brynäs kunde hålla undan och vinna matchen.

– Vi tror stenhårt på slutspel. Vi har ett ungt lag och kapaciteten att klara det. Vi blir bara bättre och bättre och när Niklas spelar så här i målet känns det underbart. Han har jobbat stenhårt för den här framgången, berömde Andreas Dackell.

Brynäs-tränaren Niklas Czarnecki valde också att framhålla Dackell och Svedberg som de viktigaste orsakerna till segern. Men han var långt ifrån nöjd med den första perioden:

– Första perioden var otroligt dålig från vår sida. Det var händelsefattigt och tempofattigt. I andra perioden kom vi ut som ett helt nytt lag. Vi fick igång vårt power play och aggressiviteten. Vi var lite pressade i tredje men Svedberg räddade oss då.

• Vad tror du om slutspelschansen efter det här?

– Det blir en kamp ända in i omgång 55. Under mina tidigare två år i Brynäs har det avgjorts i omgång 54 respektive 53. Jag hade hoppats att det skulle bli klart tidigare den här gången, men så blir det inte!

Mer läsning

Annons