Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakrus i staden "Välkommen till (alkoholfri) bar"

Okej, nu har vi haft det lilla roliga.

Rubrikerna är på plats, guldstjärnorna kan delas ut på nästa sammanträde, uppdraget utfört, mäktiga Brynäs i fyllecellen, budskapet framfört. Alla kan vara nöjda.

Nu vill jag ha bort fåntrattestämpeln på stan – hörde ni det, Gävle kommun.
Nu vill jag ha bort fylleflaggorna på Läkerolen – hörde ni det, Brynäs IF.

Annons

Det är på isen som det brukar braka till i Läkerolen.
Nu har den stora kulturkrocken inträffat nånstans vid ett ståbord fullt med ölglas i Guldbaren; Brynäs IF, lite svajigt, lite svagt organiserat, lite utan styrsel i alla fall för stunden – mot Gävle kommuns rätlinjiga reglemente promille för promille.
Snett har det gått, och det behövs faktiskt inte någon Kung i Guldbaren.
Skämmas får vi Gävlebor göra, både nyktra och dansa-på-bordet-glada.
Välkommen över (alkoholfri) bar, låter inte som en framtida turistslogan.

I vissa lägen finns det bara tre varianter av agerande, oavsett om man måste rulla runt i utstänkta ölslattar.
En dvärgpudel, mellanpudel och storpudel.
Det går inte att, som Brynäs, säga att ”folk var glada och dansade på borden” när alkoholmätarpersonalen från Gävle kommun stått och skrikit i ölvimlet och till slut bara fått nonchalant svar och agerande av ansvariga Brynäsanställda.
Det går inte att tro att man bedriver krogverksamhet och inte snappa upp att ordningsvakter sköter ordningen – och att det behövs ännu fler ordningsvakter av olika kategorier för att hålla koll på vilka personer (ålder och alkoholhalt) som får komma in och beställa.
Det går inte att stoppa huvudet under bardisken och inte lyssna på dansstegen som tas där.
Beklämmande.

Ölpengarna är oerhört viktiga för Brynäs IF, och vi snackar några miljoner kronor här, och om behövs det mer personal, så är det en nödvändig kostnad för att skapa förutsättningar för fortsatta intäkter.
Det man förlorar på fler vakter, får man igen på mer ölpengar.

Jag tycker mig från Gävle kommuns sida märka att det är en ny sheriff i stan, en tjänstekvinna som vill visa framfötter och som kan varje liten paragraf i alkohollagen.
Nu vet vi, säger jag. Bra gjort.
Brynäs fick en varning...hösten 2007. Nu, vintern 2011, säger det torrläggning så det stänker om det. Kommunens alkoholinspektörer var på plats och såg eländet där i slutet av november och jag håller med – nån ordning måste det vara. Sedan gör man återbesök 26 december, hör, ser, märker ingenting – men uppmärksammas i efterhand av både Brynäs och tidningsartiklar att det gått alldeles för vilt till.
Inte en visselsignal, inte en tvåminutersutvisning – utan hesa fredrik med matchstraff direkt.
Beklämmande.

Nånstans i själva rapporten och i den efterföljande nyhetsrapporteringen tycker jag mig också ana att det kommer att krävas ett offerlamm. Det brukar det göra.
Jag kan inte lagen, jag kan inte beslutsgångar – men jag är alltid spiknykter när det gäller idrott och det egna skrivandet.
Jag ser därför bara det här framför mig.
Brynäs spelar hemmamatch på lördag mot HV71 – då ser man till att det finns ordningsvakter så det räcker och blir över.
Brynäs spelar hemmamatch tisdag 1 februari mot Modo – då ser man till att det finns ordningsvakter så det räcker och blir över.
Brynäs spelar hemmamatch lördag 5 februari mot Djurgården – då ser man till att det finns ordningsvakter så det räcker och blir över.
Brynäs spelar hemmamatch torsdag 17 februari mot Linköping – då ser man till att det finns ordningsvakter så det räcker och blir över.
Brynäs spelar hemmamatch torsdag 24 februari mot Timrå – då ser man till att det finns ordningsvakter så det räcker och blir över.
...sedan kommer deadline 28 februari då alla öl i Läkerolen hotar att frysa till is, men eftersom Brynäs har gjort det man gjort härovan och Gävle kommun har kontrollerat och kontrollerat – blir det så här.
Brynäs spelar hemmamatch tisdag 1 mars mot Södertälje – då fortsätter man att ha ordningsvakter så det räcker och blir över och då får väl de som vill betala och dricka om de inte tycker hockeyn är det viktiga.

Läkerol Arena är den största samlingspunkten i Gävle. Uppemot 6 000 personer är, i snitt, där varje match.
Ändå, trots den otäcka rån- och våldsvåg som svept Gävle tillbaka till 70-talsbenämningen Sveriges Chicago, drabbas ytterst sällan några människor av brott före- och efter matcherna.
Trots att det alltså är enormt många människor i rörelse i området.
Det är naturligtvis också ett tecken på något, att man faktiskt kan röra sig tryggt i trakterna av Läkerolen.
Men välj ett annat scenario. Placera 6 000 personer i trakterna av Stortorget, kalla det kanske Cityfest eller vad ni vill, en gång i veckan – och vi vet alla vad som händer i efterdyningarna framåt småtimmarna; berusade vuxna på stan, bråk, rån, vad ni vill.

Mer läsning

Annons