Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bara att kliva ut på isen och köra”

Gävle • ishockey
En sommar med Brynäs återstår. Sedan är Jonathan Carlsson redo för nästa stora utmaning i hockeykarriären. Målet är självklart:
– Jag ska göra allt för att ta en ordinarie plats, säger Jonathan inför flytten till NHL-laget Chicago Blackhawks.

Annons

Redan i början på april skrev vi att det var definitivt klart att du skulle lämna Brynäs för spel i Chicago Blackhawks. Ändå dröjde det ända till början av juni innan ditt nya kontrakt offentliggjordes. Har den utdragna förhandlingsprocessen någon gång känts osäker?

– Nej då, allting är inte klart förrän alla papper är påskrivna. Allting blev klart förra helgen. En sån här process tar lång tid, och det har inte varit några problem nån gång. Dialogen med Chicago har varit bra hela vägen.

Hur är kontraktet utformat?

– Kontraktet är på tre år, det är ett så kallat ”entry level”-kontrakt (rookiekontrakt). Det innebär att dom kan placera mig hur dom vill (mellan Chicago i NHL och farmarlaget Rockford Icehogs i AHL). Det viktigaste för mig är att inte tänka så mycket, utan bara kliva ut på isen och köra.

När åker du över till USA?

– Först och främst ska jag träna med Brynäs över sommaren. Brynäs har verkligen ställt upp för mig och sett till så att allt löst sig på bästa sätt. Efter midsommar nån gång kommer jag att åka över till USA en vecka för att kolla läget. Det tror jag kan vara till min fördel när det är dags att infinna sig där den 12 september. Det kommer inte att bli så svårt att ta sig igenom sommarträningen.

Vad är den främsta anledningen till flytten?

– Jag var där förra året en vecka, och då kändes det bra alltihopa. Sen har jag alltid velat spela i NHL. Det är en häftig liga där det spelas roliga matcher. Ligan består av de bästa spelarna i världen och det ska bli kul att se vad jag kan åstadkomma. Kraven på mig kommer inte att vara så stora i början, det är nog jag själv som kommer att kräva mest av mig.

Tror du att de små rinkarna kommer att utveckla dig som hockeyspelare i positiv riktning?

– Det kommer nog att bli tufft att anpassa sig till spelet. Det är mycket nytt att tänka på, med lite annorlunda regler och så. Men jag är bra på att anpassa mig och jag kommer nog att komma in i det snabbt. Jag trivs också bättre på små isytor.

Vad blir din målsättning i Chicago?

– Självklart ska jag göra allt för att ta en ordinarie plats i laget, men det får ta den tid det tar. Det kommer att bli nog så tufft att ta en plats i AHL, jag kan inte åka dit och tro att jag ska få en gratisplats.

Vad säger du om Chicagos insats den här säsongen?

– Jag är imponerad över att de tog sig så långt. Tränaren Denis Savard fick ju sparken efter fyra omgångar, och så lyckas laget ändå gå till conferencefinal (semifinal) till slut. De har ett gäng unga killar med toppkvalitéer. Det är ett roligt lag att titta på.

Har du någon/några favoritspelare i NHL i dag?

– Brendan Witt i New York Islanders gillar jag, det är en tuff spelare som aldrig viker ner sig. Sen är jag självklart imponerad av Malkin och Ovetjkin i Pittsburgh. Det är helt otroliga spelare.

Vad säger du om Brynäs nuvarande trupp?

– Jag tycker att det ser bra ut, det är ett underbart gäng. Det finns ingen som gömmer sig. Nu har ju laget inte satts på prov än, men jag märker redan att det är en skön stämning i gruppen. Alla tycker det är roligt att åka till träningarna.

Kommer du tillbaka till Brynäs?

– Jag har spelat i Brynäs i fem år. Gävle känns verkligen som hemma, det är en härlig stad där jag har fått många kompisar. Nu tänker jag inte komma hem till Sverige på ett bra tag, men när det väl är dags hoppas jag att det löser sig med Brynäs. Förstahandsalternativet kommer självklart att vara Brynäs.

Mer läsning

Annons