Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedömningen var helt enligt regelboken

Kastade handskar och slagsmål betyder inte automatiskt matchstraff i ishockey.
– Nej, att slänga handskarna straffas med tio minuters utvisning, säger hockeyligans domarchef Mikael Ahlström.

Annons

Ni kanske såg det på teve eller läste på gårdagens sportsidor om slagsmålet mellan Brynäs Mats Lavander och Linköpings Robin Persson när lagen möttes i tisdags.

Trots att bägge spelarna kastade sina handskar och pucklade på varandra i en privat uppgörelse fick ingen av kombattanterna matchstraff – vilket nästan uteslutande sker vid dylika situationer.

Spelarna själva trodde att det var färdigspelat för kvällen och Robin Persson fick till exempel hämtas tillbaka från spelargången för att sätta sig på utvisningsbänken.

Han fick två minuter för roughing, plus tio minuter för osportsligt uppträdande. Mats Lavander fick 2+2 för roughing, eftersom han ansågs vara den som startade fajten, samt en tiominutare även han.

Många har funderat kring bedömningen och därför vi ringde upp elitseriens domarchef Mikael Ahlström för att reda ut begreppen.

Ahlström säger att domarna Tobias Björk och Mikael Sjöqvist inte gjorde något fel enligt regelboken.

– Nej, att slänga handskarna innebär inte automatiskt fem minuter plus matchstraff. Utan det är tio minuter som gäller, sedan gör man ytterligare bedömning om slagsmålet är allvarligt och om det ska dömas fem minuter plus matchstraff.

• Men det bedömde man inte i detta fall alltså?

– Nej, tydligen inte. Men det är alltså inte matchstraff i sig att kasta handskarna.

• Finns det någon risk att spelarna straffas i efterhand, med avstängningar?

– Det kan vara så att domarna väljer att titta på situationen på video. Ser de något man missat när det hände, något fult slag eller så som man bedömer som allvarligt, då kan de alltid anmäla det till disciplinnämnden.

• Har du fått några indikationer på att det kan bli så i det här fallet?

– Nej, det har jag inte.

Elitseriedomarnas insatser kontrolleras utöver hockeyligans domarchef Mikael Ahlström även av Svenska hockeyförbundets tävlingschef Mikael Lundström och domaransvarige Peter Andersson.

Mer läsning

Annons