Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Perssons krönika: En bräcklig seger – men sååå viktig

Hockeyfesten ville aldrig ta slut.
Klacken ville aldrig tystna.
Till slut kom de ut, trötta och lyckliga spelare, åkte fram till kortsidan och tackade för hjälpen genom att applådera och vinka.

Annons

Det vete tusan om man gått i land med det här utan det starka stödet från södra kortsidan. Det var enormt och fungerade som en sjätte spelare på isen. Så här skulle det vara i varje match.
Det var en viktig seger. Bräcklig men lika skön för det.
Brynäs klev förbi Mora och nedre strecket i tabellen. Efter matcherna mot Djurgården och Skellefteå nästa vecka kan man klippa andra strecket. Brynäs är på gång och bör avancera.


Är det en Östblom-effekt? Ja, kanske det, så som laget spelade mot Timrå och i går mot Mora har jag inte sett dem spela under hela säsongen. Inte ens i de inledande segermatcherna.
Som match var den inte välspelad och saknade, med några få undantag, skön underhållning.
Istället bjöds vi på kamp, stor dramatik och sju mål. Jag njöt av det vi fick se. En match helt i min smak.
Men hemmasegern var skör.
Stabiliteten från Timrå saknades. I går darrade man och självförtroendet sviktade när det gick laget emot. Det blev försiktigt och ängsligt, hade svårt att resa sig och komma igen efter en motgång, precis när jag noterade att ”nu tar Mora över” skickade Micke Lind in 3–1.


Matchen höll på att somna in. Tempot och intensiteten gick ner och på kortsidorna vilade klackarna upp sig. Men efter Linds 3–1-mål fick matchen ny fart.
Björn Danielsson svarade för ett snyggt förarbete till 3–1. ”Björne” var för mig matchens stora överraskning. Han gjorde sin bästa match för säsongen.
Johan Alcén gjorde ett snyggt mål. Med mycket vilja och kraft stötte han pucken in bakom Pitkämäki. Den skulle bara in i mål, sådant där avslut som man ser massor av från NHL, bra gjort av Johan som bara är 19 år.
Ett mål betyder så mycket. För Johan ger det energi och kraft inför den viktiga landslagsturneringen med Team 20 som han ska delta i. I potten ligger en plats i JVM–truppen.


Kul för Johan att hans mål blev matchavgörande.
Mora gav ju aldrig upp. Man fick hela tiden jaga och jag imponerades av deras vilja och moral att inte vika ner sig. Efter Hagos reducering till 1–2 med en man kort kom de alltid tillbaka. Om Martin Janssons sololäge - också det i numerärt underläge - gett Mora 2–2 är jag inte så säker på att Brynäs vunnit.
Det finns en del att jobba på. Sperrle har darrat i tidigare matcher och även Korhonen agerar osäkert. Räddningarna i slutet var högklassiga och matchavgörande, men dessförinnan var han tveksam och spred oro, Brynäs har två målvakter som är för mycket upp och ner för att det ska kännas bra.
Försvarsspelet blir allt bättre. Men misstagen i egen zon är fortfarande för många och mot ett bättre lag än Mora blir de ödesdigra. Anfallsspelet är just nu bra. Det är hög effektivitet och bra form hos anfallare som Dackell, Månsson, Lind, Brynäs bästa spelare, Hermansson, Widing och Danielsson.


Power play är inte godkänt och de nya pp-uppställningarna har inte gett önskad effekt. Däremot fungerar box play bra. Där är laget bäst i elitserien.
Pavel Brendl var inte nöjd med domaren och bad honom fara till varmare trakter. Matchstraff och då applåderade Brendl honom. Så beter man sig inte på en hockeybana och Östblom bör genast ta ett allvarligt snack med tjecken.

Annons