Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertilsson hjälpte Tre Kronor hålla undan mot Tjeckien

Tre Kronor fick en mardrömsstart men vände och vann med 2–1 mot Tjeckien i premiären av Channel One Cup.

– Det var skitkul, säger Brynäsbacken Simon Bertilsson, som debuterade – och fick förtroendet i slutminuten när tjeckerna pressade för en kvittering.

Annons

Brynäsfans som såg matchen på tv och höll en extra tumme för debutanterna Simon Bertilsson och Sebastian Lauritzen, samt förstås Mattias Ekholm, tog sig förmodligen för pannan i går vid 18.30-snåret.

Nummer 15 i Sverige slog nämligen en indianare direkt på tekning – och efter bara fem sekunder låg en tjeckisk ledningspuck bakom Viktor Fasth i buren.

Tur då att Bertilsson inte hade nummer 15 på tröjan som i Brynäs, utan en tvåa. Men mindre flyt för Oscar Eklund, vars misstag innebar rena mardrömsstarten för ett Tre Kronor som behöver segrar för att ta sig uppåt i Euro Hockey Tour-tabellen.

Eklund, Bertilsson och övriga svenskar ryckte dock på axlarna – och vände matchen.

– Det var bara att kriga på. Jag tycker att vi krigar ner dem och vinner rättvist, säger Bertilsson.

Sveriges mål kom i den andra perioden. Carl Söderberg spelade läckert fram till Dick Axelssons kvittering halvvägs in och fyra minuter senare tog Niklas Persson hand om en retur och slog in segermålet med en backhand.

Tredje perioden kunde Tre Kronor spela av ganska enkelt, men det blev nervigt i slutminuten när Tobias Viklund blev utvisad och hemmalaget tog ut målvakten för att spela sex mot fyra.

I det läget skickade förbundskaptenen Pär Mårts in Bertilsson som en av två backar – och denne bidrog till att Sverige kunde hålla undan.

– Jäkligt kul att få det förtroendet. Det måste väl betyda att de tycker att jag har gjort något bra, säger Bertilsson, som oftast spelade med klubbkompisen Ekholm i sin debut.

– Vi har spelat ihop förut och känner varandra bra på isen. Det var bra för mig att spela med honom. Han är trygg och säker med pucken. Och lugn – det smittar av sig.

• Vad tycker du i övrigt om din insats?

– Helt okej. Jag spelade väl ganska lugnt tycker jag. Men man vill självklart alltid spela bättre.

Sebastian Lauritzen fick inte spela i en kedja med Robert Rosén och Patrik Zackrisson som Pär Mårts sagt till Sporten inför match, utan fick finna sig i att vara extraforward. Därmed fick han inte riktigt chansen att visa vad han kan, även om han hade ett farligt skott i sitt första byte.

– Det var riktigt nära, säger ”Basse”.

– Det var roligt att spela, och kul att vinna, även om det var en lite ovan situation att hoppa in sporadiskt lite här och där. Skönt i alla fall att ha debuten avklarad.

Förbundskaptenen Pär Mårts var nöjd med första matchen i Channel One Cup och hyllade först och främst Calle Söderberg men även övriga laget.

– Det var kul att se hur killarna var på tårna direkt och ville visa upp sig och spela bra hockey. Jag tycker att vi var närmare både tre, fyra och fem mål än vad de var en kvittering, säger Mårts till TT.

I morgon möter Tre Kronor Ryssland som inledde med 3–0-vinst mot Finland.

026-15 93 85

Foto: scanpix

Mer läsning

Annons