Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjurling i målet mot Modo

Sist in. Först ut.
Björn Bjurling blir den som vaktar Brynäskassen i premiären mot Modo.
– Va!, säger nyförvärvet när han genom Sporten nås av beskedet efter träningen.

Annons

Som svaret antyder har det länge varit oklart vem av Niklas Svedberg, 21, och Björn Bjurling, 31, som ska få hedersuppdraget att vakta buren i Brynäs i elitseriepremiär.

Till sist föll valet på den tio år äldre Bjurling. Gammal visade sig ännu en gång vara äldst.

Tränaren Niklas Czarnecki om beslutet:

– När vi har gjort en sammanfattning av försäsongen tycker vi att Björn har varit den vassare, men det betyder inte att han är vår förstemålvakt framöver, utan det är match för match som gäller, säger han.

Att Björn Bjurling får stå kommer knappast som en överraskning för den som har följt Brynäs under försäsongen. I Bjurlings ”genrep” höll han nollan borta med Djurgården i segermatchen med 5–0. Niklas Svedberg å sin sida släppte in sju mål mot Leksand (1–7) i Långshyttan.

För Bjurling kommer dock uttagningen som en smärre överraskning.

– Jag förbereder mig alltid för att spela. Sedan om jag får spela eller inte är inte så viktigt. Det är en ny match om några dagar. Det kan gå fort i den här branschen. Men det ska bli jäkligt kul. En premiär är alltid en premiär. Det är alltid lite nervigt och osäkert var man står någonstans formmässigt, säger Bjurling.

Osäkert, du har ju spelat bra på sistone. Hur bra form har du egentligen?

– Den är bra, men jag vill inte säga för mycket om vi skulle förlora.

Vägen fram till elitseriepremiären har varit tung och jobbig för den forne SSK-målvakten. Björn Bjurling säger att det först är de senaste veckorna som han har känt sig helt återställd från den axelskada som förstörde stora delar av hans fjolårssäsong.

Hur ser du på att ni inte har en uttalad förstemålvakt, ifjol var du det i SSK?

– Under mitt första år i SSK delade jag med Jhonas Enroth. Det är klart att det var jobbigt, men det var otroligt bra för laget. Även om jag hade spelat bra och vi förlorade med 1–0 kunde jag bytas ut. Det blev en hård konkurrens som gjorde oss båda bättre.

Under träningen hörs pö om pö vresiga rop från målvaktstränaren Pecka Alcén. Efteråt sitter Alcén på båsbänken med sin adept och går igenom saker, eller detaljer som Bjurling själv vill kalla det.

– Vi nöter det hela tiden. Det kan handla om att jag ska använda fötterna mer eller att vrida upp kroppen på ett speciellt sätt. Men det som gör störst nytta är att Pecka är på oss hela tiden. Vi målvakter får aldrig en lugn stund. Han är som en blåslampa.

Hur ser förberedelserna ut för dig fram till match?

– Det brukar inte vara så bra att fokusera för mycket på motståndarna genom att titta på video och gå i genom deras skyttar. Om man lärt in sig det så brukar de alltid skjuta från andra hållet i alla fall. Det viktiga är att man är pigg i huvudet och i fötterna.

I övrigt i Brynästruppen så är forwarden Jakob Silfverberg ett osäkert kort. Silfverberg deltog på onsdagens träning men klev av efter fyra, fem övningar med känningar i axeln.

– Det känns mycket bättre i dag, men jag får se på värmningen (läs: i dag) om jag håller. Jag vill inte ta några risker, säger Silfverberg.

Om Jakob Silfverberg inte kommer till spel i kväll övertas hans plats av Sebastian Wännström.

Mer läsning

Annons