Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs finska duo avlivade spöket

Förbannelsen är bruten. För första gången på sju år och efter 17 raka förluster lyckades Brynäs besegra Färjestad i Löfbergs Lila Arena i Karlstad.

Det blev en seger i sudden death sedan finländaren Eero Somervuori först kvitterat till 1–1 i tredje perioden och sedan spelat fram landsmannen Juuso Hietanen till 2–1 efter 1.05 av förlängningen.

Annons

– När man spelar mot sina gamla kompisar vill man prestera. Det var jätteskönt att få två poäng i dag. Vi har spelat bra de senaste matcherna, nu fick vi äntligen vinna, jublade Eero Somervuori som i våras var med och vann SM-guld med Färjestad.

Det var ett möte mellan elitseriens två målsnålaste lag den här säsongen. Efter två spelade perioder stod det fortfarande 0–0 på jumbotronen i Löfbergs Lila Arena. Så långt hade målvakterna Henrik Karlsson i Färjestad och Eddie Läck i Brynäs varit matchens dominanter.

Färjestad skapade flest chanser i den första perioden, medan Brynäs var närmast ett mål i den andra. Ja, pucken var till och med inne bakom Henrik Karlsson sedan brynäsarna tryckt in den under den liggande Färjestadsmålvakten. Men sedan videodomaren konsulterats dömdes målet bort utan alltför stora protester från Brynäs sida.

– Ja, det var rätt dömt, konstaterade Brynästränaren Niklas Czarnecki.

Färjestad vann skottstatistiken med 15–7 i första perioden medan Brynäs dominerade med 17–7 i den andra. Inget av lagen skapade dock några riktiga frilägen utan det handlade mest om skott från långt håll.

Färjestad tog ledningen i mitten av tredje perioden på ett mäktigt slagskott från Fredrik Lindgren då det återstod tre sekunder av utvisningen på Brynäsbacken Petri Kokko. Men Brynäs kvitterade tre minuter senare på en fräck backhandlyftning av Eero Somervuori och i förlängningen var Brynäs det starkare laget.

– Det blev ett otroligt skönt slut, jag är fantastiskt glad. Det var ett pressat läge där vi kom tillbaka och vågade vinna i sudden, sa Niklas Czarnecki som efteråt erkände att han hade haft segern på känn.

– Ja, det märktes redan i omklädningsrummet före matchen att vi var ett väldigt fokuserat lag. Vi har haft några viktiga samlingar sedan Södertälje-matchen. Nu ska vi våga njuta av det här och få energi innan vi åker till Stockholm och möter Djurgården på Hovet på torsdag.

Målvakten Eddie Läck trivs i Karlstad. Senast Brynäs spelade här den 17 oktober fick han hoppa in för Jacob Markström vid ställningen 0–3 i första perioden och höll då nollan resten av matchen, som Färjestad vann med 3–2.

Den här gången var det bestämt långt i förväg att Eddie skulle spela från start, för andra gången den här säsongen.

– Ja, jag fick besked om det redan före matchen mot Frölunda. Sedan fick jag hoppa in i matchen mot Södertälje. Men det var bara i bortamatchen mot HV som jag har spelat från start tidigare, berättade Eddie Läck som allt mer konkurrerar med Jacob Markström om vem som är förstemålvakt i Brynäs.

– Jag vet inte vem av oss som står mot Djurgården, men huvudsaken är att vi vinner. I dag tycker jag att vi gjorde en tajt och heroisk insats och spelade bra försvarsspel, tyckte Eddie.

Senast Brynäs besegrade Färjestad i Löfbergs Lila Arena var den 14 november 2002, alltså för nästan exakt sju år sedan. Även den gången blev det 2–1 till Brynäs. Kvar från det laget är i dag bara en spelare, nämligen Ove Molin.

– Klart att det känns jättebra att få bryta den långa förlustsviten. Vi har blivit påminda om den mer än en gång. Men vi har verkligen försökt komma riktigt bra förberedda till den här matchen, både mentalt och fysiskt, sa Ove Molin där han haltade runt i omklädningsrummet efter en rejäl lårkaka.

Förhoppningsvis har den läkt till på torsdag.

Mer läsning

Annons