Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs framtid är redan här

Ett dussin landslagsspelare på samma bild.

Jo, då – det här är junior-undret i Brynäs IF.

När ”Lillis” Lundh och Pär Mårts plockade ut sina totalt fyra trupper för J18- och J20-landslaget i veckan märks det vilken förening som är ledande i svensk juniorhockey just nu.

Två målvakter, fyra backar och sex forwards representerar Brynäs.

Unikt säger vi...

Annons

– Det finns inget bättre ställe än det här att vara på om man som ung talang vill utvecklas och bli en elitspelare. Därför blev det Brynäs för mig, säger 16-åriga Kalle Johansson.

Han sitter i omklädningsrummet och grejar med benskydden innan bilden med den digra samlingen av alla Småkronor ska tas på isen i Läkerol Arena. Där fladdrar Jacob Markström förbi, Jakob Silfverberg och Anton Rödin hämtar sina tröjor i A-lagets omklädningsrum och det är först och främst in dit som Kalle sneglar.

Brynäs har sex juniorer med i A-lagstruppen och i eftermiddag mot Linköping släpps Calle Järnkrok fram för tredje matchen i rad.

– Det gör ju att man själv hoppas göra samma resa och visst är det helt otroligt egentligen med så många från samma förening i juniorlandslagen. Det är häftigt.

Kalle spelade med Östersund i division 1 redan som 14-åring och kunde i princip välja och vraka bland elitserielagens olika hockeygymnasium i våras när det var dags att ta nästa steg.

Alla ville ha den extrema backtalangen som med en otrolig skridskoåkning och speluppfattning har alla verktyg för att bli riktigt, riktigt bra.

– Från början hade jag faktiskt ingen tanke på Brynäs. Men jag ändrade mig ganska snabbt när jag kom hit och fick se vad de kunde erbjuda. En helproffsig miljö med både tränare och allting runt omkring, säger Kalle och hojtar i samma ögonblick på en tejprulle som materialförvaltaren Per-Åke ”Lurken” Bäckman ögonblickligen levererar.

– Du ser. Lägg också till att det bara tog några dagar att komma in i gänget. Vi har det jäkligt roligt tillsammans...

Han är bara 16 år men spelar redan med A-juniorerna där många är tre år äldre. Han är också en i den här raden av jättetalanger som är med i blågult. I Kalles fall blir det i den första J18-truppen som ska till Kanada i november som en första förberedelse till ett kommande VM. Så klart är han yngst där också – den enda 93:an i hela Sverige som fått plats.

– Jag ska göra mitt bästa. Nu känns det dessutom mycket bättre efter den körtelfeber jag fick i höstas. Jag missade väl en månad där.

Brynäs J20-tränare Mats Bäcklin med sin stab runt omkring laget ställer höga krav. Det är ett hårt jobb och bra samarbete från många i det tysta som har gett det här resultatet.

– Ser man det här går det inte annat än att bli både jäkligt glad och stolt, säger Bäcklin innan han kan dra igång träningen och allvaret igen.

Det är förstås inte bara Brynäs som har många spelare med i de här fyra lagen. Skellefteå ses ju också som en plantskola av stora mått och har totalt tio spelare med.

Men då kan vi kontra med att förutom de här tolv på bilden räkna in Henrik Thegel som är Brynäs spelare men utlånad till allsvenska Sundsvall. Det blir 13.

Och för att riktigt ordentligt förankra Brynäsdominansen så klämmer vi i med Jocke Eriksson också. Han spelar visserligen just nu i Leksand men vann JSM-guld åt Brynäs i våras. Vi sätter honom som 14.

Såja, det får väl räcka.

Mer läsning

Annons