Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs går mot strömmen – igen

Brynäs fortsätter att visa fina ekonomiska resultat.

Trots ett minskat publikintresse redovisar klubben en vinst på 1,6 miljoner kronor för den gångna säsongen. Dessutom har Brynäs nu ett eget kapital på 11,2 miljoner i kassan.

Annons

– Vi har jobbat hårt för att klara ett positivt resultat, så jag är inte förvånad, säger klubbdirektören Hans-Göran Karlsson.

Brynäs tappade 3,5 miljoner kronor i publikintäkter den senaste säsongen. Ändå går föreningen plus för tredje året i rad.

– Mycket glädjande och hela organisationen ska ha en stor eloge för sin medverkan att sänka kostnaderna, säger Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson.

Anledningen till de positiva siffrorna (vinsten blev 1,6 miljoner) trots minskade publikintäkter är enligt Karlsson att personalen lärt sig hålla i slantarna.

– Har man en så stor omsättning som vi kanske man inte tycker att 25 tusen här eller 50 tusen där är så mycket i sammanhanget, men små bäckar blir stora floder.

Tack vare de positiva siffrorna väljer Brynäs att spänna bågen och höja spelarbudgeten.

– Vi jobbar hårt för att bygga ett eget kaptal som kan generera i sportsliga framgångar och framför allt handlar det om att ha muskler om det skulle hända något under säsongen som skador eller liknande. Finns det då eget kapital att ta av kan man också göra något åt situationen.

Hela koncernen – Brynäs IF och arenabolaget – omsätter cirka 125 miljoner kronor varje säsong. Av den summan ligger cirka 34-35 miljoner i spelarbudgeten.

– Vi ligger en bra bit efter de stora klubbarna men man ska veta att många får minska inför nästa säsong. Ta bara Frölunda som gör en förlust på 30 miljoner kronor. Dessutom går hela elitserien back för tredje året i rad, säger Hans-Göran Karlsson.

Trots att publiken minskade med i snitt 55 åskådare per match jämfört med året innan och snittsiffran blev 5 683 personer, väljer Brynäs att även nästa säsong budgetera för 6 000 åskådare i snitt.

– Vi kommer att jobba hårt mot den ”privata” publiken. Självklart vill vi sälja så många årskort som möjligt men vi vill även vända oss mot den publik som kanske inte går på varje match, menar Hans-Göran Karlsson.

Men om den sportsliga delen av Brynäs åter gjort ett bra ekonomsikt år så går det fortsatt sämre för arenabolaget. Ny förlust redovisas – i år på 500 000 kronor.

– Tyvärr räcker inte intäkter i kiosker, barer och restaurang till för de kostnader som finns när det gäller avskrivningar och räntekostnader. Vi hade ju hoppats att Läkerol Arena skulle ge intäkter, men i stället kostar arenan Brynäs pengar, konstaterar Hans-Göran Karlsson.

Mer läsning

Annons