Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs kan bara tigga om ett nytt SM-guld

Mästarveporna i Läkerolens tak berättar den del av Brynäs IF:s historia som gör att folk från hela Sverige fortfarande lämnar offergåvor vid infarterna till Gävle – eller i alla fall samlar in pengar till nya spelare.

På 60-talet vann klubben guld.

På 70-talet vann klubben guld.

På 80-talet vann klubben guld.

På 90-talet vann klubben guld

Annons

decenniet, 00-talet är just...00-talet. Inte ett guld, som bäst en avgörande semifinal, fem förlorade kvartsfinaler – och tre hemska kvalspel. Men också en omstart med en nya arena – och en omstart till efter ett ekonomiskt reningsbad.
Där står vi nu, hösten 2009 som ska övergå i vinter och sedan vår och där måste bara Brynäs vara med när mars blir april och slutspelet blir allt hetare.
Hockey handlar inte om att hänga kvar. Hockey handlar i alla lägen om att vinna guld. Det är det som skiljer sporten från exempelvis fotbollen.
Det är därför det kan bli nedsläpp i elitserien med 55 matcher till slutspel och vi vet svaret på en rad frågor om toppidrotten i Gästrikland.
Kan Sandvikens AIK vinna SM-guld i bandy? Ja, när som helst egentligen.
Kan Peter Hedblom vinna på Europatouren i golf? Jepp, visst – och han gjorde det så sent som för några veckor sedan.
Kan Emil Jönsson vinna ett OS-guld i sprintskidåkning? Absolut, 17 eller 22 februari 2010 händer det.
Kan Gefle IF vinna SM-guld? Aldrig. Inte ens jag tror det. Så funkar det inte i fotboll över 30 omgångar.
Men kan Brynäs IF vinna SM-guld? Absolut. Det här är hockey.
Men inte den här säsongen, kanske jag ska tillägga. Att tippa eller tro något sådant vore direkt puckat.

Här intill hittar ni två tabeller.
En visar hur jag tippar elitserien (Brynäs åtta – det är ett slags medel för ett lag som har potentialen att bli allt från femma till tia, men aldrig sämre).
Den andra visar spelarbudgeten för elitserieklubbarna.
Den ena tabellen är ett hopkok av tro, vetgirighet, kunskap, intuition, lösryckta meningar och lite till.
Den andra handlar om 2000-talet, när hockeyn i Sverige verkligen tog klivet in i den professionella tideräkningen med nya arenor och stora satsningar.
Sedan 2002, när Färjestad hade snickrat ihop Löfbergs Lila Arena, har bara klubbar med nya arenor/eller med de största ekonomiska förutsättningarna vunnit guld: Färjestad har tre, Frölunda (med sitt nästan alltid utsålda Scandinavium) två och HV71 två.
2007 var lite åt samma sak, fast norrut. Det var vintern när en rad av Örnsköldsviks mest beresta män stängde in fruar och barn i lyxvillorna i Gullvik och Bonäset och gjorde vad bara Tommy Sandlin hade fått Modo att göra tidigare.
Det guldet vanns också i en nyutsprungen superarena, och som sagt med en vass kapitalinsats av spelare som återinvesterade i sin hembygd.

en tydlig koppling mellan en fet plånbok för spelarbudget, och framgång på isen. Men hockey är hockey och kommer alltid att vara hockey.
Det inträffar skrällar.
Lag får slutspelsskägget att växa inåt på en del motståndare, genom att plötsligt ha en målvakt som tar allt, backar som offrar sig och forwards som plötsligt hittar vinklar för alla skott.
Senast svensk hockey fick uppleva ett sånt himlaspel var våren 1999 när Brynäs som femma i elitserien gick fram till final, vände i Tidernas match i Gavlerinken och fick halva Ångermanland att hoppa i havet.

kan verkligen allt hända.
Och i väntan på att allting ska hända måste man våga göra rätt saker. Alla som kan hockey i Gästrikland uttalar Tomas Thelins namn med vördnad. Det är en man från Fors i Dalarna som kom till Gävle när det fanns en idé om att egna produkter är modellen, och sedan jobbat med den tanken medan puckar har vinit på årsmöten, sponsorträffar och på varenda hockeysajt som har ett forum.
I våras vann Brynäs SM-guld för 20-årsjuniorer.
I år har elitserielaget fem juniorer i laget, och har bara värvat tre spelare – som blir en fjärde nånstans i november.
Det är en balans som är ovanlig.
Det är ett handlingssätt som jag gillar, för kontinuitet ska belönas med framgång och det kan det även göra i en sport som hockey. Läs därför reportaget i vårhockeybilaga - läs förresten hela den. Det visar en annan bild av Brynäs, en som jag kanske inte trodde fanns.

– medan jag däremot inte gör vågen över nytänkandet när det skramlas med insamlingsbössorna.
Att be om pengar från supportrar är också att tigga om problem – för när supportrarna inte bara är medlemmar, betalar biljetter och köper souvenirer utan även betalar spelarna direkt i handen så ökar kraven självklart på prestationerna.
Just nu kan dock Sundlöv vila på lagrarna, efter att ha byggt ett lag som ser...inte sensationellt ut, inte skrämmande, inte chockerande naket heller – utan ett som kan vara med och utmana om en slutspelsplats.
Hårt arbetande män som Dackell, Molin, Granström, Dixon får sällskap av en hel kull juniorer från de egna mästarleden. Till det lägger vi först en målskytt (Kahnberg), sedan en till (Somervuori) och slutligen en center (Nordquist) som förhoppningsvis får kliva in i ett vinnande lag i november.

nederlagstippade Brynäs iväg till en sensationell serieledning, och höll sig kvar över alla streck fram till ett efterlängtat slutspel. Något liknande behövs i vinter, för snedskär i starten kan få vilket lag som helst ur balans.
Ingen har intygat att det var så, men jag fick i fjol intrycket att Niklas Czarnecki såg till att hans lag var formtoppat mycket tidigt just för att få full fart in i säsongen.
Från läktarhåll tänker man nu tydligen i samma banor. Den stora Hockeyfesten är inplanerad redan i åttonde omgången, i den fjärde hemmamatchen mot Luleå lördag 10 oktober.
Häftigt, eller nästan i alla fall. Matchstart är kl 18.30 för Canal+ skull...kl 20.00 börjar Sverige–Danmark, avgörande VM-kvalmatch i fotboll.

med Brynäs IF är som att åka torktumlare, inte en lugn stund.
Vi har redan skrivit om vaccineringar, pengainsamlingar, i fjol slogs sportchefen i spelargången. Räkna med allt. Det är också hockey.
Det enda jag personligen lovar är att inte en enda gång försöka vitsa med nye målvakten Eddie Läcks namn.
Täpper bara Markström till, och det måste han, så är risken också minimal.
Jag säger placering åtta i elitserien, och sedan börjar det.
Men först alltså, 55 omgångar av komplett vanvett – hockey.

Mer läsning

Annons