Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs straffade Luleå

Effektiviteten, Thomas Greiss och Lars Jonsson. Det var Brynäs segervapen mot Luleå Hockey.

– De kom ut hårdast men vi lyckades komma tillbaka starkt, menade Jonsson, som inte bara blev målskytt – han fick agera målvakt också när Brynäs vann efter straffar.

Annons

Det här blev en match som verkligen hade två ansikten. Brynäs inledde piggt under första halvan av den första perioden men hemmalaget trampade igång på allvar och tog också, rättvist, ledningen med både 1–0 och 2–0 i inledningen av den andra rundan.

Cam Abbotts maskerade dragskott ställde Greiss helt och vid 2–0 var det Elias Fälth som tog hand om en lös puck framför Greiss i power-play och fick tom kasse.

– Vi tog time-out efter 0–2 och vaskade om i alla enheterna. Vi gick ner på folk så det blev jobbigt för de som fick spela – men det betalade sig, konstaterade Brynäscoachen Niklas Czarnecki som var mycket nöjd med hur hans lag jobbade sig in i matchen – och vände densamma.

1–2-målet var det som tog Brynäs tillbaka in i matchen. Ett mål som kom ur ingenting. Johan Larsson drev in från vänster i anfallszon och när han inte hade något bättre att göra – så drog han pucken på mål.

Luleåmålvakten Anders Nilsson slängde upp sin plockhandske men lyckades göra en Tommy Salo – och pucken singlade retsamt in över hans huvud.

Målet gav Brynäs energi men det var hemmalaget som skapade det stora målchanserna. Thomas Greiss storspelade dock och räddade laget i den tredje perioden då Luleå tryckte på för 3–1.

Joonas Vihko hade två rena lägen med Greiss, Karl Fabricius sköt mot tom kasse och Greiss gjorde en fotbollsräddning utan klubba, Cam Abbott styrde två skott precis utanför – och så kom Lars Jonssons kvittering.

Rödin hittade honom sedan Jonas Nordquist vunnit pucken vid vänstersargen och Jonssons skott gick via Nilssons benskydd och in. Jonsson är ingen direkt vanlig målskytt.

Men om han är ovan som målskytt är han nog ännu mer ovan att agera målvakt. Det fick han göra i suddenspelet som var av det mer dramatiska slaget.

– Vi chansade tokoffensivt med tre forwards och en back. Luleå hade nog de bästa chanserna dock. Ett par frilägen minst, konstaterade Czarnecki.

Och visst var det så.

Den öppnaste fick Cam Abbott som drog en utrusande Greiss och skulle bara lägga in pucken i tom bur – då Jonsson dök upp.

– Jag frågade om han nickade bort pucken men han sa att han tog den i plocken. Visst, lite tur var det, men han var ju där. Strålande, menade Czarnecki om sin hjälteback.

Det hela fick sedan avgöras på straffar och där var Greiss hetast i kassen – och Jakob Silfverberg hetast med klubban.

Två raketer upp i Nilssons vänstra kryss avgjorde den svängiga matchen.

– Otroligt starkt av Jacke. Underbara straffar och jag är otroligt nöjd med att vi kunde vända 0–2 till seger här uppe, summerade Czarnecki.

Foto: petra isaksson

Mer läsning

Annons