Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs tar äntligen ton - men ölskummet stör sikten

Tajmingen är allt.
Här tar Brynäs plötsligt bladet från munnen och tycker verkligen något, och något mycket intressant, om elitserien i ishockey.
Ni kan läsa det härintill; nya mått på rinkarna, nytt seriesystem, fler lag.
Det är dagen efter tidernas plattmatch i Läkerolen, när inte ens gratis entré skulle locka till återbesök.
Det är dagen då kommunens inspektörer tycker att hela hockeyhallen är en enda stor ölpöl och stänger av kranen.

Annons

Det sistnämnda är naturligtvis tufft, stentufft.

Att kommunen jagar runt i Läkerolens innandöme med alkoholmätare är naturligtvis alldeles på sin plats. Det finns inte någon annan plats i Gästrikland där så många människor samlas under så koncentrerad tid som i regionens hockeytempel.

Det måste vara ordning och reda, och den utlösande faktorn till den plötsliga bestraffningen är troligen det drängfulla gäng som mer eller mindre ockuperade en loge och ordnade bråk med Södertäljesupportrar – inte långt efter Djurgårdsskandalmatchen.

Brynäs har en besvärlig match att gå för att få ordning på de nödvändiga ölintäkterna igen.

Därför är det intressant att klubben, som så länge var en föregångare i svensk hockey men under senare år blivit ett påhäng till de stora, starka klubbarna, plötsligt spänner musklerna i en annan division.

Under en rad av år har det strömmat fram synpunkter och visioner på att svensk klubbhockeys framtid finns nånstans ute i Europa.

Oklart var?

Eisbären Bärlin? Kloten? Dukla Jihlava? Finska lag. Danska lag. Norska lag.

Hela synsättet har fått en status genom att ikonen Håkan Loob har haft hand om utredningar, och tyckt si och så – och läckt ur sig rätt åsikter för att hålla tåget mot kontinenten rullande.

Jag har aldrig fattat nånting, och då stod jag ändå en gång i tiden i en lång kö som ringlade runt Flanör när biljetterna till Europacupfinalerna mellan Brynäs och CSKA Moskva släpptes.

Ishockey är för mig den mest all-svenska serieidrotten, med lag från Luleå i norr...till ibland Malmö i söder, men i alla fall Frölunda och HV71. En sport där de stora landsortsstäderna har en position, och framför allt ett engagemang kring sina lag.

Brynäs mot Skellefteå, är nåt annat än Brynäs mot Manchester Storm.

Hockey bygger på känslor på isen. Hockey bygger ännu mer på känslor på läktarna, där traditionens makt fortfarande är rätt skön.

I de här diskussionerna har de stora klubbarna ätit upp dagordningen: Färjestad, Djurgården, HV71, Linköping (!), Frölunda har skådat framtiden och egentligen fått stå oemotsagda medan dvärgarna Luleå, Skellefteå, Modo och andra då och då har studsat upp och sagt att de gärna skulle vilja vara med och spela de stora fina matcherna.

Brynäs har inte sagt mycket.

Brynäs har egentligen inte sagt nånting.

Brynäs har kanske inte tänkt så mycket, förrän nu.

Nu tycker jag klubben plötsligt levererar en rad intressanta synpunkter och idéer på hur elitserien skulle kunna utvecklas.

Det är till och med så att jag tycker att Brynäs kliver fram och pekar ut en väg som skulle kunna locka publik, och om jag har tvekat över rinkens betydelse för spelet så gör jag det inte längre.

Tisdagens match mellan Brynäs och AIK var liksom droppen. Jag köper även måttförändringarna av rinkar, som en pusselbit för att skapa ytterligare möjligheter att låta spelarna på isen leverera något värt att se.

Nånstans måste risken att åka ur minimeras så mycket att kravet på underhållning kan ställas konstant. Och öppna spelarlöner – tack för det. Vi snackar proffsidrott – där det gäller att leverera.

Det är så här som framtidens elitserie skulle kunna spelas på isen och i tabellerna.

Gärna utan fylla.

Mer läsning

Annons