Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs vill ha JVM om tre år

Svenska hockeyförbundet söker en arrangör till junior-VM 2013/14.
Brynäs och Gävle vill definitivt vara en av kandidaterna – kanske tillsammans med Leksand.
– Vi är självklart intresserade, säger Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson.

Annons

Gävle har varit spelort för junior-VM en gång tidigare, ett smått legendariskt mästerskap 1993 där kedjan med Peter Forsberg, Niklas Sundström och Markus Näslund firade stora triumfer, men som ändå slutade med ett svenskt silver.

Om tre år kan det vara dags igen. Det är redan klart att Sverige blir arrangör för turneringen som varar från 26 december 2013 till 5 januari 2014.

Nu går Svenska ishockeyförbundet ut och uppmanar hugade spekulanter att lämna in sina ansökningar, senast 28 februari.

Och de kan vänta sig en ansökan från Gävlehåll.

– Ja, vi har pratat om det här sedan vi fick reda på att Sverige skulle arrangera. Och vi är jätteintresserade, det vore kul både för Brynäs och omgivningen, säger Hans-Göran Karlsson.

• Varför vill ni så gärna arrangera ett junior-VM?

– Det är bara att titta på vilken stor grej det har blivit. Det är rolig ishockey, morgondagens stjärnor visar upp sig och uppmärksamheten i media är stor när matcherna direktsänds på tv.

• Vad kan tala för Gävle i sammanhanget?

– Vi är duktiga på att arrangera, och har haft både junior-VM och senior-VM i ishockey tidigare. Arenan är en annan styrka, klubben vi har, plus infrastrukturen och närheten till Arlanda.

Med hockeyförbundets uppmaning följer också en kravspecifikation, bland annat behövs två arenor, varav den ena måste rymma minst 6 000 åskådare och den andra minst 4 000 åskådare. När Gävle arrangerade 1993 kunde alla matcher spelas i samma arena.

Det betyder att Brynäs nu behöver en partner, och även där har diskussioner redan inletts.

– Det kan ju vara vem som helst egentligen, även om det bör vara geografiskt nära. Vi har pratat lite löst med Leksand tidigare, nu ska vi ta tag i det här igen, säger Hans-Göran Karlsson.

Leksand arrangerade junior-VM så sent som 2006/07 tillsammans med Mora. En annan möjlig partner kan faktiskt vara Uppsala där man bygger en ny arena med plats för 8 500 åskådare i Gränby som ska stå klar under 2013.

De bästa ansökningarna kommer att kallas till en presentation i Stockholm och det slutgiltiga beslutet fattas sedan av förbundsstyrelsen.

Mer läsning

Annons