Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäsbacken: ”Det är absolut inte meningen”

Det var en bedrövad Simon Bertilsson som mötte Sporten i Brynäs omklädningsrum.

1–0-förlusten mot Luleå kunde han ta, matchstraffet var också helt okej men ångern lyste i ögonen efter skräckscenerna när Jonas Berglund kördes ut ur arenan i ambulans.

– Oerhört skönt att det ändå verkar ha gått ganska bra. Jag menade absolut inte att skada honom, sa Brynäsbacken om sin tackling.

Annons

Det hela hände med drygt fem minuter kvar av matchen i Läkerol Arena. Luleås uppspel efter sargen var på väg mot 21-årige Jonas Berglund som sträckte fram klubban men missade pucken.

Bertilsson kom med för hög fart och träffen blev alldeles fasansfull. Luleåforwarden säckade ihop och låg orörlig på isen en lång stund. Sjukvårdspersonal fick ta hand om honom och matchen bröts i tio minuter medan ambulansen kördes in i arenan för transport till sjukhuset.

– Jag har sett det hela på matchvideon och håller med om att det inte ser särskilt bra ut. Det är en vårdlös grej och det blir inte alls bra. Men jag hoppas alla inser att det är absolut inte meningen. Det går väldigt fort där ute och det är ett beslut som tas på någon tiondels sekund, säger Bertilsson.

De första rapporterna säger i alla fall att det verkar under omständigheterna gått ganska bra med den unga Luleåforwarden. En hjärnskakning och en axelskada kan vara nog så illa men visst fanns tankarna på ännu värre skador när han låg orörlig och nacken fixerades.

– Hoppas allting blir bra med honom. Det blev bara väldigt olyckligt. Jag kommer mot honom och sedan går allting bara väldigt snabbt. Matchstraffet är ingen att säga någonting om. Det var bara att ta, säger Bertilsson ärligt.

Brynästränaren Tommy Jonsson hann inte uppfatta situationen när den hände och hade inte sett det på tv heller innan presskonferensen.

– Därför kan jag inte kommentera händelsen heller, sa Jonsson.

Den gamla Luleåkämpen Thomas ”Bulan” Berglund pratade mycket om respekt för varandra. Något som det har blivit sämre med i svensk hockey de senaste åren.

– Jag tycker det. Det här är väl ett typexempel på att det saknas. Det är en vårdslös tackling som skulle ha undvikits. Men samtidigt vet jag själv hur fort det går och det ska tas ett beslut på någon hundradel. Det är ett ögonblicksverk och det blir väldigt fel, summerade Luleåtränaren.

Hans tankar kring hur det går att undvika de här sakerna var också klar.

– Ge böter. Höga böter. Det är det enda som tar ordentligt. Avstängningar kan man ta och det svider inte så mycket. Men ett bötesstraff är värre. Då kanske vi får mycket mindre av smällar när man inte är beredd. Det här gången gick det bra men nästa gång kan det bli mycket värre.

Luleå lyckades vinna matchen med det enda målet som fransmannen Damien Fleury gjorde redan efter 18 sekunder.

Det kom något i skymundan den här kvällen. Att Jonas Berglund hade klarat sig förhållandevis bra kändes verkligen mycket mer angeläget.

Mer läsning

Annons