Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäskompisar gör landslagsdebut

Två landslagsdebutanter från Brynäs – en väntad och en lite mer överraskande.

Mattias Ekholm och Jakob Silfverberg blev i går uttagna till Tre Kronors trupp som ska spela Karjala Cup 11-14 november.

– Det känns helt sjukt, säger Jakob Silfverberg.

Annons

Mattias Ekholm och Jakob Silfverberg spelade i junior-VM ihop i fjol. Och den här säsongen är de hittills poängbäst i Brynäs.

Nu får båda för första gången chansen i Tre Kronor. Förbundskaptenen Pär Mårts tog i går ut truppen till Karjala Cup och att succébacken Ekholm presenterades var inte ett dugg förvånande.

Jakob Silfverberg är lite mer av en joker, och han blev själv överraskad då han såg sitt namn presenteras från den presskonferens som hölls i Stockholm.

– Efter matchen mot Södertälje (26 oktober) fick jag veta att jag fanns med i diskussionen, men innan det har jag inte haft en tanke på det här. Under de senaste dagarna har jag gått och grubblat en del och varit nyfiken på hur truppen skulle se ut, säger Silfverberg och fortsätter:

– Det känns helt sjukt, faktiskt. Det har varit en dröm att få spela i Tre Kronor, ända sedan man var liten. Jag är väldigt glad och det ska bli ruskigt kul att spela Karjala Cup.

Silfverberg har gjort sju mål och fyra assist på 14 elitseriematcher den här säsongen hittills.

– Jag kan inte klaga på den starten. Förhoppningsvis håller formen i sig.

Han är medveten om vad som väntar i Tre Kronor.

– Det kommer att gå fortare än i elitserien. Jag ser fram emot ett testa mig själv.

– Mårts har jag haft som förbundskapten i juniorkronorna tidigare och jag vet vad han har för filosofi. Jag tror inte att han kommer att ändra sig så mycket i Tre Kronor.

• Hur kommer du att passa in i truppen?

– Oj, det är jättesvårt att säga. Mårts säger att alla spelare ska ha en betydande roll, så förhoppningsvis får jag en sån.

Brynäsbacken Mattias Ekholm, som imponerat med sju mål och fem assist på 16 matcher under sin första säsong i elitserien, gör Silfverberg sällskap till turneringen.

Ekholm fick beskedet redan efter lördagens hemmamatch mot Luleå.

– Ja, Peter Sundström (assisterande förbundskaptenen) berättade det för mig efter matchen.

• Det var ganska väntat, va?

– Nej, det kan man aldrig säga. Spel i Tre Kronor är det största man kan vara med om och då går det inte att förvänta sig att bli uttagen. Men visst fick jag vissa positiva signaler innan jag fick det definitiva beskedet.

Ekholm är full av förväntan.

– Det ska bli jäkligt roligt. Det här är en milstolpe i karriären. Jag ska försöka spela på samma sätt som jag gjort i Brynäs, det ska bli kul att se hur det fungerar på internationell nivå och hur stort steget dit är, säger Ekholm, som ger tummen upp åt att Silfverberg också blivit uttagen.

– Det är honom jag umgås mest med i Brynäs. Vi brukar göra sällskap till träningarna och bo ihop i samband med bortamatcherna.

Silfverberg:

– Vi har också umgåtts väldigt mycket när vi varit iväg med juniorlandslaget. Tre Kronor är nytt för oss båda, så vi får hålla varandra i handen.

Men innan landslagssamlingen på måndag har Ekholm och Silfverberg en vecka med tre elitseriematcher att fokusera på – i kväll väntar Modo borta.

– Vi ska släppa loss direkt, precis som mot Luleå senast, säger Mattias Ekholm.

Fotnot: Brynäsbacken Niclas Andersén fanns med i diskussionen, men fick i slutändan inte plats i truppen till Karjala Cup.

Mer läsning

Annons