Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäsmålvakter briljerar – men Modig ratas

Mattias Modig får börja i farmarligan.
Men det finns fortfarande tre före detta Brynäsmålvakter som har chansen att slå sig in i sitt respektive NHL-lag.

Annons

Modig, som blev klar för Pittsburgh innan han hunnit stå en match för Brynäs, fick beskedet i förrgår: Det blir inget NHL-spel – än.

Inte särskilt överraskande med tanke på att den förre Luleåkeepern inte stått en enda minut i lagets tre riktiga träningsmatcher hittills. Och eftersom Pittsburgh har fyra målvakter kvar på sin main camp – självskrivna duon Marc-André Fleury och Brent Johnson samt Brad Thiessen och John Curry – finns risken att Modig inte ens kvalificerar sig för spel i AHL-laget Wilkes-Barre/Scranton utan skickas ner till Wheeling Nailers i ECHL.

Enligt vissa tidningsuppgifter gör det nya NHL-avtalet att Modig nu kan gå tillbaka till Brynäs, men det stämmer inte. Regeln som säger att målvakter kan återvända till Sverige om de inte tar plats i NHL gäller bara spelare under 22 år, och Modig är 23. Därmed inte sagt att Pittsburghs organisation inte släpper honom om han skulle vilja.

– Däremot har Jacob Markström rätt att flytta hem om han inte är uppsatt i roostern från början. Då har NHL-laget en skyldighet att fråga honom om han vill åka hem till sin förra klubb. Fast vi har inte någon skyldighet att ta emot spelaren utan kan säga nej, säger Brynäs sportchef Michael Sundlöv, som är nöjd med vad Björn Bjurling och Niklas Svedberg åstadkommit i elitserien så här långt.

Bortsett från Modig har övriga tre rookiemålvakter med ett förflutet i Brynäs lyckats bra under försäsongen i NHL.

Jacob Markström, Florida, Eddie Läck, Vancouver, och Anders Lindbäck, Nasvhville, har totalt släppt in blott två av 64 skott.

– Vi är glada och stolta över att vi har skickat dit tre, eller egentligen fyra, ruskigt bra målvakter, säger Sundlöv, som menar att ”Markan” borde vara rätt självskriven i Florida Panthers i vinter.

– Ja, baserat på hur bra jag vet att han är vore det ju fantastiskt om de lyckas hålla honom utanför NHL, säger Sundlöv.

Även Anders Lindbäck har en reell chans att få inleda i NHL medan Läck haft sin försäsongsbas i AHL-laget Manitoba Moose, även om han plockats upp till Canucks vid två tillfällen.

– Om det händer något med Roberto Luongo eller Cory Schneider står Eddie på tur, säger Vancouvers scout Inge Hammarström.

Mer läsning

Annons