Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynästalang nervös inför helgens NHL-draft

Till helgen kan Kalle Johanssons dröm gå i uppfyllelse.

Det är dags för NHL-draften.

– Det är svårt att säga när han blir plockad, men han har kvaliteter som är eftertraktade, säger brynäsarens agent Johan Finnström.

Annons

Draften, som i år äger rum i Minnesota, startar natten till lördag svensk tid och fortsätter natten till söndag med de avslutande rundorna.

Den högst rankade brynäsaren i år är backen Kalle Johansson, just nu på plats 15 bland de europeiska spelarna hos Central Scouting Rankings.

Hans agent Johan Finnström är tämligen säker på att Brynäsbacken kommer att bli draftad.

– Däremot är det svårare att säga när. Och vilken klubb det blir är omöjligt att gissa. Det är förstås lite enklare med de topprankade spelarna, de som förväntas gå i första rundan, säger Finnström, som fanns med i Toronto då Kalle Johansson deltog i fördraften.

– Det gick bra för honom där, det fanns intresse från en del klubbar. Bland annat träffade han Toronto, säger Finnström.

Kalle Johansson är inte den ”typiske” back som numera ofta eftersöks – stor och kraftfull – men Johan Finnström tror inte det behöver vara en nackdel.

– Kalle är liten, men han är oerhört spelskicklig och spelar med stort hjärta. Sånt uppskattas. En klubb som söker den typen av spelare kommer att plocka honom.

– Kalle har ju dessutom varit över till Nordamerika med landslaget och gjort bra ifrån sig. Sånt har NHL-klubbarna koll på, säger Finnström.

Varken Kalle eller Johan Finnström kommer att närvara under draften, de följer den noggrant hemifrån istället.

– Vi har våra nordamerikanska kontakter på plats, det räcker bra, säger Finnström.

– Kalle är lite nervös inför helgen, och det kan man väl förstå. När jag själv blev draftad 1994 var det inte alls samma sak, draften är mer uppmärksammad nu för tiden. Det är en större grej. Men det kommer att gå bra, det är jag säker på.

Brynäs har ytterligare en spelare med på Central Scoutings Europalista, backen Victor Berglind på plats 22.

– Rankingen ger en viss fingervisning. Men det är ändå svårt att veta hur det ska bli. Ibland går spelare som rankas lägre mycket tidigare än beräknat, det hänger på vad klubbarna anser sig behöva.

– Det har också hänt att spelare som väntats bli draftade, och som suttit på läktaren och väntat, inte blivit draftade alls. Mycket avgörs under själva draftens gång också, säger Johan Finnström.

Mer läsning

Annons