Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynästalang väljer spel i Nordamerika

Ludvig Rensfeldt, 19, lämnar Brynäs – för att spela i en kanadensisk juniorliga.

I natt avgjordes CHL-draften där forwardstalangens framtida klubbadress avgjordes.

– Jag hoppas jag är välkommen tillbaka till Brynäs, säger Rensfeldt.

Annons

Det har varit klart i tre månader att Brynäsanfallaren, som valdes först av alla svenskar i NHL-draften i fjol, fortsätter sin karriär på andra sidan Atlanten.

Beslutet har han fattat i samråd med den klubb som draftade honom då, alltså Chicago Blawkhawks, och att det har hemlighållits så länge beror på den för många okända CHL-draft som avgjordes i går eftermiddag och natten till i dag. Där bestämdes det vilket lag och vilken juniorliga Rensfeldt hamnar i, och Blackhawks ville inte att det skulle framkomma i förväg att han var draftbar.

Rensfeldt hoppas nu att han ska få den istid han aldrig fick i elitserien, och att han ska utvecklas på de mindre isytorna.

– Brynäs är laget i mitt hjärta. Men de har så många skickliga forwards i årets trupp och jag är inte tillräckligt bra för att få den istid där jag kan spela på det sätt som utvecklar mig, säger Rensfeldt.

– Jag hoppas att jag är välkommen tillbaka när jag har blivit en bättre ishockeyspelare och kan ta en större roll i laget.

Brynäs har under de här tre månaderna hela tiden vetat att Rensfeldt skulle försvinna. Ändå har han fått träna med laget.

– De har verkligen stöttat mig, vilket jag är väldigt tacksam över, säger Rensfeldt.

I nästa vecka åker han till Chicago Blackhawks prospect camp där han stannar i en dryg vecka. Efter en tripp med U20-landslaget till Lake Placid återkommer han sedan till NHL-laget för rookiecampen, där han stannar i tre veckor.

Chansen att han tar en plats i Blackhawks redan i vinter får bedömas som liten, men lite beroende på vilken liga och vilket lag han hamnar i kan det bli en häftig upplevelse i alla fall. Många lag i de kanadensiska juniorligorna har 5 000–6 000 åskådare på sina matcher.

Många matcher blir det också – vilket Rensfeldt har förberett sig på ända sedan april. Förutom att han har tränat fullt ut med Brynäs har han även kört tre extrapass i veckan med förre toppskrinnaren Sebastian Falk, som numera också är Nicklas Bäckströms fystränare.

Den mest kände svensken som senast spelade juniorhockey i Kanada är Gabriel Landeskog, som var en av de stora stjärnorna i senaste junior-VM-turneringen.

Klas Leidermark, som precis som Rensfeldt tog JSM-guld med Brynäs 2009, har också spelat hockey på andra sidan Atlanten, men i USA-baserade collegeligan NCAA.

Mer läsning

Annons