Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynästränaren: ”Väldigt överdrivet snack”

Det var dagen efter matchen mot Luleå och dagen före nästa uppdrag borta mot Timrå.

Men snacket kring Brynästräningen i går förmiddag handlade om Simon Bertilssons tackling på Jonas Berglund och vilka följder den får.

– Snacket om tio matchers avstängning är bara löjligt och väldigt överdrivet, säger Brynäs tränare Tommy Jonsson.

Annons

Först och främst vill han betona vikten av att Luleåforwarden klarade sig bra – det konstaterades en lättare hjärnskakning och Berglund får nu vila tills han är symptomfri.

– Det är det allra viktigaste. Visst var det en otäck smäll och det är väldigt skönt att allting gick bra.

Men sedan vill Brynästränaren att debatten läggs på en rimlig nivå. Leif Boork och Mikael Renberg är två hockeytyckare som kräver ett hårt straff och sågar både tacklingen och Brynäsbacken. Det snackas om tio matchers avstängning.

För att ge det lite proportioner kan det konstateras att den absolut längsta och tuffaste avstängningen i elitseriens historia när det inte gäller en förseelse mot en domare är de nio matcher som Timrås Christian Sjögren fick för en vansinnigt ful armbågstackling mot huvudet på Luleås Thomas ”Bulan” Berglund 2003.

Linköpings Andreas Pihl fick åtta matcher när han medvetet slog till med sin klubba rätt i ansiktet på Färjestads Mikael Johansson för tre år sedan.

Det Bertilsson gjorde i torsdags skulle alltså bedömas hårdare.

– Det känns helt absurt. Vi har sett händelsen om och om igen och det är ingen tackling mot huvudet. Domaren dömer också matchstraffet för charging och inte för checking to the head. Visst är det en onödig satsning men man ska komma ihåg att det går väldigt fort ute på isen och det är inte bara en spelares ansvar att undvika sådant här. Det gäller att hålla upp huvudet, säger Jonsson.

En avstängning är okej enligt Brynästränaren.

– Men det måste finnas gränser. Jag hoppas att disciplinnämnden inte påverkas av det här snacket som jag tycker blir alldeles för uppförstorat och tar ett rimligt och vettigt beslut efter en egen bedömning. Jag hade sagt och tyckt precis samma sak om det var någon av våra spelare som blivit drabbad.

Det går också alltid att jämföra saker. Jonsson minns till exempel två händelser som han anser som mycket värre.

– Mads Hansen fick en väldig smäll i ansiktet efter en tackling bakifrån mot sargen när vi mötte Modo för några år sedan och Calle Järnkrok trasade sönder sin axel efter en liknande händelse mot Färjestad i slutspelet i våras.

Simon Bertilsson var med och tränade i går och får stöttning av sina lagkompisar och ledning.

– Simon är också en ung spelare och mår inte heller så bra efter en sån här grej, säger Jonsson.

Något som Bertilsson själv bekräftar.

– Det är klart att man inte är opåverkad. Det var otäckt när han låg kvar och alla kom in i omklädningsrummet och matchen stoppades. Jag är tacksam att allting gick bra och jag skickade ett sms till honom där jag bad om ursäkt.

I eftermiddag spelar Brynäs borta mot Timrå utan Bertilsson. Hur många matcher har får se från sidan tar disciplinnämnden sedan ett beslut på.

Mer läsning

Annons