Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäsutspel: 14 lag i elitserien och NHL-rink

Under onsdagen samlades Hockeyligan för ett möte på Arlanda.

Brynäs IF presenterade då en rad förslag på förändringar i svensk hockey.

Sporten kan i dag avslöja vilka:

Utöka elitserien till 14 lag. Minska måtten på rinken och ändra reglerna.

Annons

– Vi tror inte på en Europaliga. Vi vill sätta ned foten och driva våra frågor i alla forum. Vi är övertygade om att detta är rätt väg att gå, säger Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson.

Under mötet mellan elitserieklubbarnas direktörer tog han till orda och presenterade en rad tankar, nyheter och idéer som en grupp inom Brynäs tagit fram.

Målet är att göra elitserien mer attraktiv.

– Vi vill lägga allt fokus på att skapa en lönsam produkt. Elitserien driver vi tillsammans, men i hockeyligans styrelse sitter det människor som har en annan agenda än övriga. I vilken annan styrelse skulle det fungera?

Hans-Göran Karlsson är trött på att elitserien inte utvecklas – och vill att Brynäs ska gå i bräschen för att bryta ny mark inom svensk elithockey. Därför presenterar han flera punkter för de övriga elitserielagen.

I stora drag handlar Brynäs idéer om det här:

* Utöka elitserien med två lag – till 14 från dagens tolv.

* Att ändra formen för slutspel och kvalspel till elitserien.

* Inför en del regeländringar och minska rinkens mått på bredden.

– Vi vill ha mindre rink. Nu är den 60 meter lång och 30 meter bred. I NHL är bredden 26 meter, men vi vill nöja oss med en 28 meter bred rink. Dessutom anser vi att vi bör minska mittzonen och flytta blålinjen en meter på vardera sida närmare mitten – och även dra ned den förlängda mållinjen en meter närmare sargen, säger Hans-Göran Karlsson.

Om Brynäs inte får gensvar angående rinkens mått kommer man själva att undersöka möjligheten att spela på mindre yta hemma i Läkerol Arena.

– Vi vill ju hitta gemensamma lösningar. Men samtidigt får vi i Brynäs fundera vidare på vad vi själva ska göra om det inte händer någonting. Vi får fokusera på vad vi kan hitta på. Som att kolla om vi kan spela med andra mått på rinken i Läkerol Arena.

Den stora nyheten som Hans-Göran Karlsson lanserade på hockeyligans möte var ändå att Brynäs vill öka elitserien till 14 lag.

– Vi har en bra produkt. Varför ska vi sabba den? Utveckla den i stället. Vi vill skapa intresse för elitserien, men samtidigt ska vi inte stänga den.

Brynäs menar att fler lag skulle innebära fler matcher, 58 grundomgångar mot dagens 55, där alla lag ska mötas fyra gånger. Samt att man delar in de 14 lagen i två grupper (en nordlig och en sydlig om sju lag i varje) där lagen inom sin grupp möts en extra gång.

Sedan tycker Brynäs att de sex första lagen ska gå direkt till slutspel och lag 7–10 spelar play off i bäst av tre matcher om de två sista kvartsfinalplatserna. Och för att alla lag ska få spela fler matcher så ska lag 11–14 spela ”play out” där förlorarna möts i ytterligare en matchserie där förloraren där får möta vinnaren i allsvenskan.

– Alla lag får minst 60 matcher per säsong och du kan ju tänka dig upphaussningen runt play off-matcherna. Vilket intresse det kan bli, menar Karlsson.

– Vi säger inte att vi har lösningen. Men det här är någonting vi kommer att driva. Vi står för den här modellen, säger Hans-Göran Karlsson.

• Hur togs det här emot av de andra elitserieklubbarna i går?

– Jag fick positivt gensvar på min dragning. Nån tyckte det var mycket bra att det togs tag i den här frågan. Vi pratade dock inte om detaljer, utan nödvändigheten av att hitta ett gemensamt mål.

• Vad händer nu?

– Vårt förslag går ut på remiss till klubbarna. Sedan tas det upp igen på nästa möte, nån gång i mars.

Mer läsning

Annons