Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Czarnecki lurade alla i 55 matcher - utom Färjestad

Den gamle engelske storspelaren Gary Lineker myntade nån gång ett utryck som lyder ungefär:
"Fotboll är ett enkelt spel. 22 spelare jagar bollen i 90 minuter och sedan vinner tyskarna på straffar."
Ni förstår vart jag är på väg, va?
Hockey. Betydligt fler spelare, 60 minuter – och hur det än ser ut vinner Färjestads BK i alla fall till slut.

Annons

För det är sånt här man kan hata hur länge som helst.
Det är vackert när det sker – det är ingenting värt när notan kommer
Tappra, blodiga, kämpafyllda, energiladdade, ursinniga urladdningar som till slut egentligen inte är värda mer än några andra förluster.
2–0, 2–1, 4–0, 2–1. Inte så stor skillnad. Ändå 4–0, fasansfyllda fyra–noll i matcher och Karlstad dansar och ler medan vi här i Gävle väntar på att Micke Sundlöv ska värva en ny spelare vi aldrig har hört talas om så att vi kan våndas och längta efter elitseriestarten i höst.

Det helt bakvända i kvartsfinalserien är Brynäs spel i Läkerol Arena kontra det på bortaplan.
Det blev 0–2 (rätt mjäkigt) och 0–4 (rätt jobbigt till slut) hemma.
Det blev 1–2 och 1–2 borta, och även om det inte är några siffror att skicka till hockeyhimlen var det två rejäla utmaningar i Löfbergs Lila Arena som pressade Färjestad fram till slutsignalen.

Brynäs tillhör verkligen inte den del av Hockeysverige där man spelar om guldet längre.
Det var 1999 det stänkte till med rookietränaren Roger Melin, Honken, Bissett, Djoos (!) och de andra, och det första decenniet på 2000-talet blir nu det första där Brynäs inte vinner ett SM-guld.
60-talet, 70-talet, 80-talet, 90-talet – nu är det visserligen stängt för den stora allmänheten, men så ser det ut bland mästartecknen i Läkerolens tak.

Det finns just i dag också anledning att plocka in 50-talet, och det SM-guld som Gävle GIK med Hans "Stöveln" Öberg vann och som var det första som erövrades av ett lag utanför stor-Stockholm.
"Stöveln", som nu gått bort, var en av de första stora hockeyspelarna i Sverige, och vann förutom det där SM-guldet med kompisarna i Godis –57 även VM –53 och –57 – och faktiskt även SM-guld i bandy med Skutskär 1959.
Så kunde man göra på den tiden. Om man var en lirare. "Stöveln" var det, och även om jag tlllhör den generation Gävlebor som bara köpt moppeförgasare och cykelslangar av "Stöveln" visste jag hela tiden vem som stod bakom disken i sportaffären. Det hade farsan berättat.

Den här vintern har vi varit glada över att Brynäs inte skickats till kvalserien, utan i alla fall var med bland de stora lagen i några extramatcher. Och det s-k-a vi verkligen vara, för Brynäs sportsliga insats i elitserien upphävde alla ekonomiska motstånd.
Niklas Czarnecki trollade med knäna på känt Per Olsson-manér, och lurade i alla som räknar poäng på Svenska hockeyförbundets kansli att Brynäs hörde hemma i slutspelet.
Det gjorde man egentligen inte. För medan Brynässpelarna nu tar tidig vårsemester så lever alla övriga dueller i slutspelet.
Timrå, på placeringen efter Brynäs i serien, har HV71 i nån slags säck med 3–1 i matcher; Frölunda valde ändå rätt och har också 3–1 på Luleå medan Linköping slåss med Skellefteå som nu kvitterat.
Hade jag fått välja en Brynässeger mot Färjestad den sista tiden så hade jag valt...en i sista omgången. Hade Brynäs vunnit där, så hade man fått möta Linköping och då hade man...
Kanske.
Men nu blev det 0–4, och det är Valbo som är vårt hockeyhopp den närmaste tiden.

Mer läsning

Annons