Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det blir inte mycket skola – men jag klagar inte"

Jacob Markström verkar lite förvånad över utmärkelsen han fått.
Det kanske ni är också.
Brynäsmålvakten betraktas ju knappt som junior längre.

Annons

Sällan eller aldrig har trycket varit så stort på en ensam spelare i Brynäs, som dessutom bara är 19 år (”18!” påpekar Jacob Markström snabbt, han fyller ju faktiskt inte 19 förrän på lördag...).

Känns det inte nästan omänskligt? undrar man.

– Nä, säger Markström, jag tänker inte så alls faktiskt. Visst är det speciellt att vara målvakt, gör jag ett misstag så är det på förstasidan nästa dag. Men jag kan inte bry mig om vad andra tycker och skriver. Jag kan inte påverka det så då struntar jag i det, och koncentrerar mig bara på sånt jag själv kan göra något åt.

Och så är det inte mer att säga om det.

Så vi pratar om skolan istället, sånt som 18-åringar (okej då, Jacob...) i vanliga fall brukar ha huvudet fullt av.

– Det har inte blivit många minuter där det här läsåret, konstaterar Markström.

Han tillhör årskurs 3 på Borgarskolans idrottsprogram Spid – finns i samma klasslista som till exempel hockeykompisarna Jakob Silfverberg och Henrik Thegel, fotbollsspelaren Marcus Hansson och vattenskidåkaren Johan Efverström – och har redan nu nått det som många som kommit in på den här utbildningen har som mål i framtiden.

Han har blivit stjärna i sin sport.

Han kan leva på den.

– Jag klagar inte, säger ”Markan”.

– Jag har ju aldrig varit nån ”skolpojke” direkt och har aldrig gillat att plugga, så jag saknar inte själva skolan. Men visst kan det vara kul med nåt annat i huvudet än hockey ibland, att få komma dit varje morgon och så där, det kan jag sakna. Det är avslappnat i vår klass, nästan som omklädningsrumsstämning. Alla har ju idrotten gemensamt.

– Men som sagt, jag klagar inte!

Nej, för den största drömmen står för dörren. Draftad av Florida Panthers, som står och stampar av förväntan.

De stora pengarna finns inom räckhåll, med eller utan utbildning, det vet förstås även ”Markan” om men det är svårt att få honom att prata om det.

– Jamen alltså...jag kan ju bara inte resonera så. Jag vet att jag har lång väg kvar. Hård träning har tagit mig dit jag är i dag – och hård träning är vad som krävs för att jag ska komma dit jag vill.

Annons