Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det tunga (dom)slutet för Brynäs

När Brynäs lagkapten Karin Johansson sakta gled av isen med hela Segeltorps guldfirande lag bakom sig var det självklart i stor besvikelse men också en rejäl portion ilska.

Annons

Domaren Annica Flödén var inte populär i Brynäsleden efter alla utvisningar hon tog – speciellt den i sudden där Segeltorp gjorde guldmålet fram till 2–1.
– Det känns inte seriöst. Vi har spelat en hel säsong där reglerna har tolkats helt annorlunda än nu när det gäller som mest, säger Karin.

I seriespelet har Brynäs mest haft manliga domare. Men i finalspelet tog svenska hockeyförbundet beslutet att det skulle vara kvinnliga domarteam rakt igenom trots att de inte är kvalificerade. Det kritiseras starkt av Brynäs.

– Det är det som inte känns seriöst. Här har vi tränat och förberett oss för det här under ett helt år och så får vi en domare som inte alls är på samma nivå. Det är faktiskt bedrövligt, säger Brynäs lagkapten.

Först och främst var det nivån som diskuterades. I damhockey är det inte tillåtet med tacklingar men man får spela fysiskt med viss kontakt.

Det är klart att det kan uppstå bedömningssituationer som ger bekymmer för domarna.

– Men vi har inte haft det problemet någon gång under hela säsongen. Det har fungerat helt klockrent. Den grej som Angelica Lorsell åker ut på i sudden har ingen åkt ut för tidigare.

Att den interferenceutvisningen var otroligt tufft dömd kan alla konstatera, den kom dessutom i sudden då Segeltorp fick spel fyra mot tre och Josefine Jakobsen kunde avgöra.

Brynäs rutinerade forward Joa Elfsberg var riktigt förbaskad och kritiserade också domaren rejält i tv-intervjun mellan andra och tredje perioden. Då hade Brynäs åkt på fyra hårt dömda utvisningar. Till slut hade Segeltorp två utvisningar och Brynäs sex.

– Det kändes också som om vi blev hårdare drabbad än Segeltorp, suckade Karin efter sitt och Brynäs andra raka SM-silver.

– Visst är det surt att inte få åka hem med ett guld när vi hade en jättechans att göra det. Men jag är jättenöjd på det sätt vi genomför matchen och vi kan vara stolta över det vi har gjort. Tyvärr gäller inte det alla på isen...

Brynäs tränare Magnus Grönlund var också oerhört besviken på domarinsatsen och på Svenska hockeyförbundet.

– Vi brukar verkligen inte fokusera och gnälla på domarna. Men den här gången går det inte att hålla tyst. Att förbundet utser de här domarna i finalspelet känns inte rättvist. Det är otroligt dålig respekt och vi är värda mer än så här. Vi tränade tio pass i veckan i somras med den här finalen och SM-guldet som målsättning och får en domare som inte alls är på samma nivå.

På isen gjorde Brynästjejerna i alla fall en heroisk insats och var minst lika bra som favoriterna Segeltorp. Joa Elfsberg gav Brynäs ledningen i andra perioden. En ledning som tjejerna sedan spelade på och var väldigt nära att behålla.

– Jag är otroligt nöjd med hela lagets prestation. Tyvärr kunde vi inte hålla undan och dom fick kvittera i sista perioden. I sudden är det ju sedan utvisningen som avgör allting, säger Grönlund.

Han vill också poängtera att ingen skugga ska falla över Segeltorp.

– Nä, inte alls. Det är ett bra lag och kunde inte rå för domarens konstiga beslut. Men det kändes som om vi drabbades så hårt.

För Brynäs slutade säsongen alltså med ett nytt silver. Än kanske tjejerna inte orkar tänka på nästa säsong – men det finns en bra chans att det kan bli tredje gången gillt...

SM-FINALEN

SEGELTORP–BRYNÄS 2–1 e förl (0–0, 0–1, 1–0, 1–0)

Andra perioden: 0–1 (12.21) Joa Elfsberg (Karin Johansson, Angelica Östlund).

Tredje perioden: 1–1 (9.33) Erika Holst (Line Bialik Öien, Helene Martinsen).

Fjärde perioden: 2–1 (10.36) Josefine Jakobsen (Erika Holst, Gunilla Andersson) spel fyra mot tre.

Skott: 39–26 (9–7, 15–9, 11–5, 4–5).

Utv, Segeltorp: 2x2. Brynäs: 6x2.

Domare: Annica Flödén, Arvika.

Publik: 283.

Brynäs tre finalstjärnor

3: Emma Eliasson, f

2: Sara Grahn, mv

1: Joa Elfsberg, f

Mer läsning

Annons