Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktbiljett till A-lagstruppen

Med Karlskoga som uppväxtort kan man ju tycka att Färjestad har missat en jättetalang.
– Dom var aldrig intresserade och hörde inte av sig. Då sökte jag till Brynäs hockeygymnasium i stället. Jag har aldrig ångrat mig...
Simon Bertilsson har definitivt skaffat sig inträdesbiljetten till elitserien den här hösten.

Annons

Han gjorde sin debut borta mot Linköping den 13 november. Då blev det förlust – men sedan har Brynäs radat upp fyra matcher med poäng i alla och 17-åringen har förtjänat sin plats bredvid Peter Nolander som är en annan värmlänning i laget. Här snackar vi sannerligen ingen friplåt...
– När jag kom hit för ett och ett halvt år sedan hade jag väl som mest planerat för att ta mig till B-juniorerna så här långt. Det känns näst intill overkligt att få vara med i A-laget. Men det är också otroligt roligt, säger Simon som pluggar andra gymnasieåret på Borgis.
Att det blev hockey i Karlskoga var inte konstigt. Med Bofors som en stor plantskola för talanger fick han bästa möjliga utbildning.
– Vi hade ett riktigt bra 91-lag och kom åtta i SM. Då bestämde jag mig för att satsa på hockeyn ordentligt och flyttade hit. Jag har trivts jäkligt bra redan från första början – både med killarna och stan.
B-juniorerna blev A-juniorerna som blev träningar med A-laget och till slut även försäsongsmatcher med elitkillarna. Inte ens då trodde Simon på spel i elitserien den här säsongen.
– Nä, det gjorde jag faktiskt inte. Och nu står jag här med ett A-lagskontrakt på gång.
Sportchef Sundlöv insåg snabbt värdet av att kontraktera den här backtalangen och nu snackar parterna om att skriva två eller tre år. Det gick dessutom kvickt att trycka dit Bertilsson på ryggen på tröja nummer 15.
De många talangscouterna som numera samlas kring näst intill varje elitseriematch har också sett det Brynäsledningen har gjort. I Luleå i lördags satt bland annat Bostons svenske scout Sven-Åke Svensson och studerade honom.
– Det vet jag ingenting om. Jag kan bli draftad i sommar – men det får bli som det blir med det. Det här är allt så nytt för mig, säger Simon som dessutom är landslagsaktuell i med de yngsta småkronorna.
Men just nu koncentrerar han sig på elitseriematcherna. Brynäs kom hem vid halv två-tiden natten till söndagen efter flygstrulet inför resan till Luleå. Något Bertilsson tar med ro.
– Lite jobbigt var det ett tag. Men det är sånt som händer och vi kunde inte påverka så mycket. Nu är det Södertälje som gäller och det blir säkert också en tuff match.
Han är själv hyfsat nöjd med sina insatser så här långt.
– Det har varit lite för mycket upp och ner. Vissa matcher har varit bra och vissa har jag dippat för mycket. Men jag lär mig hela tiden.
Första assistpoängen har redan kommit. Nu väntar vi på första målet också för den spelskicklige och moderna backen.

Mer läsning

Annons