Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynästränaren 'Pecka' Alcén lyfts fram som bäst i Sverige: "Han får inte den cred han förtjänar"

/

Brynäs har Sveriges bästa målvaktstränare i Per-Erik Alcén.
Det anser Nizze Landén, målvaktsansvarig i Linköping och Juniorkronorna.
– Helt ärligt tycker inte jag att "Pecka" får den cred han förtjänar. Resultatmässigt är han Sveriges bästa målvaktstränare, säger han.

Annons

Jacob Markström, Eddie Läck, Anders Lindbäck, Oskar Dansk, Felix Sandström och många fler. Listan kan göras lång över målvakter som Per-Erik Alcén format till stormålvakter i Brynäs.

I tio år har "Pecka", som han kallas, varit verksam i Brynäs. Han har haft med ett finger i J18, J20, damlaget och A-laget. Och skickat i väg mer än en handfull målvakter till diverse landslag.

– Jag har haft förmånen att låna många målvakter från Brynäs som Joakim Eriksson, Jacob Markström, Jonas Johansson, Oskar Dansk och nu Felix Sandström nu då. Det kommer alltid bra målvakter från Brynäs och det är "Peckas" förtjänst, berättar Nizze Landén, Juniorkronornas målvaktstränare.

– "Pecka" har alltid varit ärlig och sagt ibland att: "Nej, Nizze, den killen ska du inte ta till landslaget för han är inte tillräckligt bra än". Då har jag litat på honom. Brynäsmålvakterna som kommer gör alltid rätt för sig och kommer i topptrim, precis som Felix. Det är aldrig fusk, det är alltid ordning och reda. Alla Brynäsmålvakter gör jobbet och det är inga genvägar som tas.

Är Per-Erik Alcén Sveriges bästa målvaktstränare?

– Ja, det får man säga. Det tycker jag. Kolla på målvakterna han tagit fram. Det är en hel drös med Brynäsmålvakter i NHL och någon i KHL också.

Till vardags tränar Nizzé Landen målvakterna i Linköping J20. Om mindre än en vecka gör han sitt tredje JVM som målvaktstränare och han har under landslagsresan haft mycket att göra med "Pecka" Alcén.

Brynäs välrenommerade tränare är på många sätt en av Nizze Landéns största inspiratörer.

– Jag har tittat mycket på "Pecka" när jag varit i Gävle med Linköping och det han gör är att han hela tiden driver på och kravbilden är så hög. Det räcker inte att göra något halvdant, det ska vara fullt ut hela tiden. Det märker jag så tydligt när man träffar Brynäsmålvakterna han hjälpt. De vet alltid vad som gäller.

Och allt bottnar i "Peckas" inställning menar du?

– Ja, precis. Det är "Pecka" som masserat in allt det där i deras huvuden. Helt ärligt tycker inte jag att "Pecka" får den cred han förtjänar. Resultatmässigt är han Sveriges bästa målvaktstränare.

MER FRÅN JVM:

Nu flyger Brynästalangerna till Helsingfors – Sporten träffade laget på Arlanda

Jens Lööke om JVM och nya hockeyförslaget: "Det låter inte bra"

Förre Modospelaren hyllar Brynästalangen – och berättar vem som är bäst av Nylanderbröderna

Lindblom vilades i Juniorkronornas första match inför JVM

Landslagsledningen lyfter fram Felix Sandström som Sveriges nye Henrik Lundqvist: "Han har allting"

Landslagsläkarens lugnande besked om Brynässtjärnan

Mer läsning

Annons