Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundet efter Oppalas snöpliga avslut på säsongen: "Det var det mest sportsliga"

/
  • Efter att Oppola tvingas till ett snöpligt avslut på säsongen säger förbundet att deras beslut om omspel var det mest sportsliga.

Oppala var på väg mot division 1 men efter ett misstag i den sista viktiga matchen mot Filipstad kraschade drömmen. Så här svarar förbundet om sitt misstag som sänkte laget.

Annons

Svenska ishockeyförbundet gav klartecken för lånet av Brynäs J20-målvakt John Morelius. Det skulle de inte ha gjort. En målvakt registrerad i en SHL-klubb får inte lånas ut till en division 2-klubb. Även om det är en juniormålvakt får spelaren bara lånas ut till klubbar som ligger två serier nedanför SHL, det vill säga division 1.

Det var tävlingsavdelningen hos Svenska Ishockeyförbundet som godkände att John Morelius skulle få spela matchen.

– Det var ett misstag som gjordes från vår sida. Vi behandlar en väldig massa dispenser men det blev tyvärr i det här fallet ett felaktigt beslut, säger Mikael Lundström, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet.

LÄS MER: Målvaktsprotesten gick igenom – Oppalas kvalmatch måste spelas om

På grund av misstaget beslutade förbundet att matchen mellan Filipstad och Oppala, den tredje och avgörande matchen där Oppala vann, skulle spelas om.

– Tävlingsnämnden som tog beslutet kring protesten som lämnades in från Filipstad har naturligtvis kunnat ta ett annat beslut. Men nämnden gjorde den bedömningen att det mest sportsliga var att ta det här beslutet att matchen skulle spelas om, säger Lundström.

LÄS MER: Protest mot Oppalas Brynäslån i Play OFF – "Det luktar dåliga förlorare"

Beslutet kom på måndagskvällen och matchen skulle i första hand spelas redan på tisdagen, något som inte var görbart för Oppala. Matchen flyttades i stället till onsdagen, med konsekvenser för övriga spelschemat. Konsekvensen blev att om Oppala vann omspelet mot Filipstad skulle de i så fall spela mot Grums på fredagen.

– Våra killar har vanliga jobb att sköta vid sidan om och det funkar inte att åka på två långa resor – dessutom med så kort varsel, sade Oppalas sportchef Peter Strömsten till Sporten på tisdagen.

I stället valde Oppala att avbryta Play Off-spelet.

Vad är din reaktion på det?

– Det måste i så fall Oppala svara för, för då kommer det in saker som vi inte kan råda för, säger Mikael Lundström, som har förståelse för Oppalas beslut med de ekonomiska förutsättningar som finns.

Enligt Lundström diskuterades möjligheterna kring om förbundet skulle stå för kostnaderna det innebär för klubben att göra ännu en lång resa.

LÄS MER: Oppala hoppar av Play Off-spelet efter förbundets miss

– Den saken har vi diskuterat med Oppala och det är utagerat som jag ser det. Vi har tillmötesgått vissa av de bitarna till Oppala så det finns inget mer att kommentera i det, säger Lundström.

– Det är allas skyldighet som håller på med hockey att känna till tävlingsreglerna. Men jag vet inte vilket krav man kan lägga på Oppala i det fallet. Vi har deklarerat att vi har gjort ett fel från vår sida. Sen har tävlingsnämnden tagit ett beslut om att göra omspel för att fortfarande få en sportslig rättvisa i det hela, fortsätter han.

Mer läsning

Annons