Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeykrönikan: Här är Valbos imponerande facit

Vad har hockeylagen Alfta och Malung för gemensamt?
Fundera på det ni, några sekunder?
Valbo HC har inte bara Nicklas Bäckström som stolt ishallsbeskyddare. Samma stolthet kan man känna över division två-lagets imponerande hemmafacit.

Annons

Valbo åkte ur division ett efter säsongen 2012-13. I division två under två säsonger har laget bara blivit nollat hemma i NickBack Arena vid två tillfällen.

Första gången var den 6 december 2013.

1–2 mot ett tappert kämpande Alfta.

Efter det skulle man spela 44 matcher innan Valbo, för andra gången på över två säsonger, tvingades lämna isen i sin egen borg utan poäng. Det var i tisdags. Malung vann med 4-3.

Valbo vann på bortais också. Från säsongen 2013-14 är tabellraden 24-4-1.

Säsongen därefter 22-5-0. Inte en enda förlust efter ordinarie matchtid.

Ett imponerade facit.

Mig veterligt är inget lag i det nationella seriesystemet i närheten av dylika siffror. För något år sedan tittade jag igenom landets olika serier, hur mycket jag än letade hittade jag inte något liknande.

Kanske har det förändrats senaste halvår.

Sedan kan man ju spekulera i vad det har berott på.

Valbos styrka eller seriens svaghet? Antagligen lite av bägge.

Malung vann fullt välförtjänt.

Gästerna var hetare, spelade med mer fart och hade tre, fyra individuellt skickliga spelare.

Jag har nu sett Malung två matcher och tycker att tvåmålsskytten mot Valbo, Jonas Kapla, och backen Lukas Pozgay, är mycket sevärda.

Kanske seriens bästa forward och bästa back.

Valbo då?

Både ris och ros. Lite upp och ner utan att falla ur helt. Spelade en helt okej hockey, men var för slarviga, för tunna och det var alltför mycket petande för att vinna mot ett tajt försvarsspel hos gästerna.

– Ja, vi är inte riktigt heta. Kunde inte steppa upp riktigt, säger Valbos tränare Thomas Engman.

I Hofors möttes två lag utan trepoängare. Hemmalaget ledde med 2-0, men Oppala vände och tog sin första seger, 5-3, Pontus Strömsten och Kristian Nervik Nilsen hade stor del i trepoängaren, två mål av Strömsten och 1+3 av Kristian.

I fredags i Gavlerinken såg jag Oppala mot Sandviken. Gästerna vann med 4-1 och fortsätter imponera. Säsongens upplaga av SIK är mycket bra. Laget spelar med hög frekvens i skridskoåkning och passningsspel. Man jobbar intensivt i både forechecking och backchecking och har en bra jämnhet i alla formationer.

Linus Gustafsson gjorde två mål.

Oppala måste agera mer intensivt och som lag. Man spelade lite avvaktande, gick inte in med hjärtat, orörligt i egen zon. Det blev för mycket av enmanstänkande.

Oppala har en del att jobba med.

Segern mot Hofors kanske kan lösa upp alla knutar och var vad man behövde för att få igång några av sina tongivande spelare.

På fredag kommer ett revanschhungrigt Valbo till Gavlerinken. Då måste Strömsten och hans lagkamrater upp några nivåer, sett till matchen mot SIK, om man har tänkt ta andra raka.

SIK möter Malung borta och får verkligen en ordentlig test på om man kan göra rejäla insatser i flera matcher i rad.

Kan två raka segrar följas av en tredje?

Mer läsning

Annons