Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Hofors har sent omsider hittat spelet – och Valbo fortsätter att vara bäst

/

Valbo och Malung bjöd på en välspelad, spännande och kvalitetsrik seriefinal i NickBack Arena i tisdags.
Seriens två bästa lag. Utan tvekan.
Att Valbo är bra visste vi. Att även Malung är ett lag av hög div 2-kvalité, det visste vi väl också. Det var inte långt borta – ett missat friläge i slutsekunderna – att man hade lämnat Valbo med tre poäng.

Annons

Valbo är stabilast. Thomas Engmans manskap förlorar minst antal matcher. På de senaste nio matcherna har Valbo bara förlorat en enda match – 3–5 mot Oppala. Man tar tagit 22 poäng av 27 möjliga. Malung har under samma tid och antal matcher tagit 13 poäng av 27 möjliga.

Valbo vann seriefinalen med 4–3 efter straffar. Jag tycker att hemmalaget var något bättre och vann fullt välförtjänt. Nu är det så med förlängning och straffar, det är lite tillfälligheter och tur och otur, det hade inte varit helt orättvist om Valbo avgjort under ordinarie tid.

– Jag är lite missnöjd att vi inte stod som vinnare efter 60 minuter. Vi var det bättre laget och skapade mest, samtidigt är Malung svårspelat, de spelar tajt och blottar sig sällan bakåt, säger Valbos tränare Thomas Engman.

Felix Eriksson blev gästrikarnas matchvinnare. Felix gjorde enda målet i straffläggningens fem straffar. Han får dela hjälterollen med målvakten Adam Naenfeldt, suverän i kassen, som gjorde en rad högkvalitativa räddningar, varav den i slutsekunderna då Malung hade ett friläge och möjlighet att avgöra, var av yppersta klass.

Jag har följt Adam under många säsonger i Valbo och alltid ansett att han är en bra målvakt. Han har spelat på en hög div 2-nivå många år nu.

Precis till omstarten på det nya året presenterade också Valbo ett fint nyförvärv som lyfter laget ytterligare. 21-årige Nicklas Strid, med Brynäs som moderklubb och junior, har också tolv matcher med Brynäs A-lag i SHL. Via Almtuna, Södertälje, Mörrum, Vimmerby och Nybro är han nu i Valbo, direkt in i förstalinan i par med storebror Fredrik och med Linus Lindquist som center.

Nicklas gjorde sex poäng (2+4) i debuten mot Hofors och två målassist senast mot Malung.

Hofors HC har sent omsider hittat spelet. Överraskande derbyseger mot Oppala i tisdag. Vad som har hänt med HHC vet jag inte, men laget har vunnit tre av de fyra senaste matcherna, fortfarande är man hopplöst efter och kommer inte att hinna ikapp. Men uppvaknandet ger förhoppningsvis energi och självförtroende för att hålla sig kvar i tvåan.

Såg Oppala avgöra mot Sandviken tolv sekunder in på förlängningen. Ett derby där SIK ledde tre gånger, men Oppala kom igen och fick till en förlängning, där man alltså kunde avgöra med ett snabbt 5-4-mål. Första overtimesegern för säsongen på fyra försök.

SIK är fartfyllt och alltid trevlig att se. Men i Gavlerinken var det lite för vingligt och speciellt bakåt var det obalans.

Marcus Pippola spelade inte. Jag saknade honom.

Oppala hoppas kunna spela sig i form.

Jag trodde mycket på laget som såg ut att bli en tuff konkurrent till Valbo om seriesegern. Men det fungerar inte riktigt, efter förlusten på Lugnet i omstarten kom man igen skapligt mot SIK, bara för att rasa ihop mot HHC i tisdags.

Det duger inte, Oppala.

Mer läsning

Annons