Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Senare deadline för övergångar hotar Hofors existens i hockeytvåan: "Det är förkastligt"

/
  • Risken att Hofors får sätta jublet i halsen är stor i kvalet för att hänga kvar i hockeytvåan.
  • Johan Kämpe, tränare i Hofors.

Hockeyförbundets regelverk kan innebära att Hofors åker ur hockeytvåan.
– Förutsättningarna är inte sportsliga. Det är bedrövligt och förkastligt att reglerna ser ut som de gör, säger Hofors tränare Johan Kämpe.

Annons

I måndagskväll, 15 februari, stängde det så kallade transferfönstret för övergångar inom hockeyn. Två veckor senare än det tidigare datumet, 31 januari.

Det betydde att flera lag redan hade spelat klart sina säsonger och ovanligt många övergångar hann göras längre ned i seriesysystemet innan deadline.

Hofors slutade sist i sin division 2-serie och måste kvala för att hänga kvar. Lagets tränare Johan Kämpe är upprörd.

– Vi möter Hallsberg i våra kvalmatcher och dom har värvat åtta spelare från division 1-laget Kumla inför matcherna mot oss. Det är klart att det inte känns bra.

Du menar att era chanser minskar att vinna och hänga kvar?

– Visst är det så. Jag har scoutat Hallsberg, ett lag vi normalt ska vinna mot. Dom förlorade sin sista seriematch med 13–1 och hade typ elva spelare. Nu plockar dom in åtta nya från Kumla i Allettan, som håller en helt annan kvalité. Klart det blir tufft, suckar Johan Kämpe.

Hoforstränaren säger att det inte är någon gråtvals från hans sida. Han undrar varför förbundet flyttat fram datumen för övergångar.

Daniel Kraft som är ordförande i Gästriklands Hockeyförbund vet att berätta varför.

– Att vi flyttat fram datumet för sista dag för övergångar till 15 februari är för att det ska ligga lika som det gör internationellt. Så det är en sådan styrning från Svenska ishockeyförbundet som ligger bakom datumändringen, berättar Daniel Kraft.

Då kanske man kan tänka sig att förbundet ser till att inga serier är färdigspelade innan 15 februari kommande år för att undvika detta?

– Ja, det tåls att titta på, säger Daniel Kraft som personligen har full förståelse för upprördheten hos Hofors.

– När det sker så här, att det blir en strategi från klubbarna som ändrar förutsättningarna, så känns det inte riktigt schysst. Det har jag full förståelse för, säger han.

Hofors har nu svarat med att själva värva in spelare. Fyra kanadensare från Söderhamn/Ljusne.

– Ja, vi känner att vi svara med det för att också bredda truppen. Det är killar som spelat med oss i Hofors tidigare som vi nu plockar tillbaka.

Om Hofors förlorar kvalmatcherna mot Hallsberg, som avgörs i bästa av tre matcher med start på bortaplan på onsdagskvällen, finns det ändå en chans att hänga kvar.

– Om vi åker dit nu så får vi spela en kvalserie, just nu verkar det blir Skutskär och Smedjebacken, där vinnaren spelar i division 2 nästa säsong, säger Johan Kämpe.

LÄS ÄVEN: Puckens krönika: Fin och stilren hyllning till Lindgren – och så spelas play off

Mer läsning

Annons