Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Division 1-kvalet kan bli tuff derbykamp

Det kan bli tuffa kvalbataljer mellan Valbo och Oppala/Sätra om några veckor.
Fem lag kommer att samlas i en serie där de två bästa får division 1-status nästa säsong.
Valbo är redan där medan Oppala/Sätra först får ägna sig åt ett förkval där man måste vinna dubbelt upp.

Annons

Att reda ut kvalbegreppen kan vara nog så krångligt och vi tar serieadministratören Leif Nilsson till hjälp.

– Det kommer att bli totalt sex serier i kvalet till ettan där de två norrlandsserierna består av fyra lag och resten av fem lag. För våran del är det ju två omgångar kvar av både ettan och tvåan så det är inte helt klart vilka lag som hamnar där, säger Leif.

Men om vi spånar lite som det ser ut just nu blev det efter förlusten i söndags klart att Valbo hamnar just där. Även nästjumbon i division 1 C:s fortsättningsserie kommer att få spela i samma kvalserie. Just nu är det Lindlöven som ligger på den placeringen men även Falun och Hedemora är inblandat.

– Klart är också att Söderhamn/Ljusne redan har vunnit division 2 A Västra regionen och tar den tredje platsen, fyller Leif Nilsson i.

Tvåan till femman i samma serie får förkvala mot varandra i olika steg. Tvåan möter femman och trean möter fyran i bäst av två matcher där det sammanlagda resultatet räknas. Oppala/Sätra är klart för det tillsammans med Fagersta och Skedvi/Säter medan Avesta just nu har greppet om den sista platsen.

– De två segrarlagen kommer sedan att mötas i ytterligare en match för att få fram det fjärde laget till den slutgiltiga kvalserien. Det femte laget kommer sedan från division 2 region öst och där vet vi inte nu vilket lag det kommer att bli, säger Nilsson.

Så ni ser att Oppala/Sätra har några hinder framför sig innan det kan bli frågan om de där heta derbymatcherna mot Valbo.

Kvalet upp till division 2 håller redan på.

I kväll spelas returmatcherna mellan Huge–Lindefallet och Strömsbro–Bollnäs där Huge och Bollnäs just nu är i förarsätet efter att vunnit den första matchen. De båda segrarlagen möts sedan för att få fram vilket lag som hamnar i den slutgiltiga kvalserien.

– Där har vi redan Orsa som vann division 3 Dalarna tillsammans med Malung och Alfta som kom på de två sista platserna i division 2, säger Leif Nilsson.

Även där står två platser upp till tvåan på spel.

Mer läsning

Annons