Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensam Bäckis också stark...

Med eller utan Ovetjkin – Nicklas Bäckström briljerar i NHL just nu.

För Sporten berättar han om sitt konstmål i senaste matchen.

– Den här gången försökte jag faktiskt i-n-t-e passa, skrattar han.

Annons

Vem som skulle ha matchens första stjärna när Washington mötte Carolina på bortaplan natten mot tisdag var det inget större snack om, även om målvakten José Theodore också var bra i sin comeback.

Nicklas Bäckström gjorde två mål och spelade fram till det tredje när det blev 3–2-seger. Det var hans första mål på 13 matcher.

– Men nån svacka vet jag inte om jag tycker att jag haft direkt. Det är mer att det går upp och ner ibland, säger ”Bäckis”.

Han är definitivt på väg upp just nu i alla fall.

1–1-målet mot Carolina kom efter ett vackert samspel med Ovetjkin.

Men 3–1-målet – det var något alldeles extra, då Bäckström grundlurade målvakten Mike Leighton, stannade upp, snurrade ett halvt varv och placerade in pucken med en backhand bakom ryggen på sig själv i en övergiven bur.

Hur tänkte du i den där situationen?

– Jag fick pucken lite för långt framför mig och såg att målvakten var på väg åt ena hållet – så då tänkte jag prova nåt som jag aldrig provat förr...

Det var alltså fullt planerat?

– Jo, jag tänkte ju först skjuta själv i förstaläget. Och jag tror målvakten också trodde jag skulle göra det.

Målet gjorde att Carolina aldrig kom ikapp, i en match som innehöll en vådlig kollision mellan Ovetjkin och Carolinabacken Tim Gleason. Ovetjkin fick matchstraff för knätackling, men hade ändå inte kunnat fortsätta eftersom han själv gjorde sig illa.

– Det var en riktig smäll, säger ”Bäckis”.

Hur mår han nu?

– Jodå, jag tror inte det är så farligt som alla tror.

Oavsett om Ovetjkin hämtar sig snabbt så får han ändå inte spela de två kommande matcherna mot Florida och Philadelphia, han blev avstängd av ligaledningen.

Coach Bruce Boudreau planerar, enligt Washington Post, att ta ett snack med den ryske superstjärnan om hans spelstil som tränaren kallar ”pretty reckless” (ganska vårdslös).

– Ovetjkin kör ju i full fart i alla lägen. Det kan bli onödiga situationer ibland, man måste vara rädd om sig själv också, säger ”Bäckis”.

Ovetjkin säger i ett pressmeddelande via Capitals PR-avdelning att han ”ångrar att detta inträffat och är glad för att Tim inte skadade sig allvarligt eftersom det är något man aldrig vill vara med om”.

Ovetjkin har nyligen själv varit skadad i en axel och då visade både laget och ”Bäckis” att de klarar sig utan honom.

– Det betyder absolut en del att vi får visa det, inte minst för oss själva, säger ”Bäckis”, som mot Carolina startade med Ovetjkin och Alexander Giroux men sedan fick nya kedjekompisar allt eftersom.

Inget spelade någon roll, det gick lika bra ändå.

– Överhuvudtaget så spelar vi ett spel som går ut på att alla jobbar hårt för varandra hela tiden, och då är det lätt för nya spelare att komma in, menar ”Bäckis”, vilket kan förklara hur Capitals klarat sig bra trots alla skador laget drabbats av.

Nu väntar en svettig period med sju av tio matcher på bortaplan fram till jul.

Men ”Bäckis” är optimist.

– Vi har samma spel borta som hemma så det ska inte behöva spela någon roll. Vi har haft en del svåra bortamatcher nyligen också och spelat hyfsat.

När dessa tio matcher är avklarade väntar julfirande med familjen – på hemmaplan i Washington.

Annons