Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ersättningar till agenter ger Brynäs straffskatt

Brynäs har gjort ett ekonomiskt jättejobb och presenterar ett starkt bokslut på årsmötet nästa vecka.
Så det är med ro man tar den lilla skattesmäll på nästan 120 000 kronor klubben nu blivit ålagd att betala.
– Det har gjorts en skatterevision – och vi är faktiskt nöjda med resultatet, säger klubbdirektören Hans-Göran Karlsson.

Annons

Skatteverket har specialgranskat Brynäs skattedeklaration från 2007 och där funnit brister i handhavandet av utbetalda ersättningar till två finska agentfirmor.

Brynäs åläggs nu att betala arbetsgivaravgifter, mervärdesskatt samt skattetillägg på sammanlagt 117 483 kronor.

Klubbdirektören Hans-Göran Karlsson:

– Det är väldigt snåriga regler när det gäller den här typen av beskattning. Skattemyndigheten ser på saken på ett annorlunda sätt än vad vi gjort, det dyker alltid upp tolkningsfrågor. Vi har haft ett möte med våra revisorer där vi gått igenom omprövningsbeslutet och vi accepterar den här tolkningen.

– Som jag sa så är det svårtolkade regler som gäller. När det görs en skatterevision, och man omsätter cirka 130 miljoner kronor per år, så vore det nästan konstigt om det inte dök upp något som blivit fel. Det är ju inga stora pengar det rör sig om i det stora hela.

Skatteverket kallar ersättningarna för "scoutingkostnader". Brynäs sportchef Michael Sundlöv förklarar för Sporten:

– Förutom resekostnader kan man ibland, då en klubb själv tar kontakt med en agent och vill ha hjälp att hitta en spelare, betala en ersättning för den hjälp man får. Det är det som vi gjort i det här fallet.

Hans-Göran Karlsson betonar att Brynäs har "en jättebra relation" med Skatteverket:

– Vi har fått grymt med beröm för hur vi sköter rutinerna, säger han.

Brynäs gjorde i år en vinst på 3,6 miljoner kronor, har gjort en resultatförbättring sedan förra året med 12,6 miljoner kronor och har ökat sin soliditet från 15 till 28 procent.

– Nej, det är ingen fara. Men det är viktigt att poängtera att vi måste fortsätta att arbeta lika hårt med ekonomin som vi gjort under det gångna året. Och nu har vi lärt oss hur vi ska handskas med den här typen av ersättningar i fortsättningen, säger Hans-Göran Karlsson.

– Vi har minskat spelarbudgeten med sex miljoner och övrig verksamhet med fyra miljoner och förhandlat om en del avtal. Vi har dragit i alla trådar vi hittat.

 

Mer läsning

Annons