Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expert förklarar Brynäs tappade ledningar

"Det finns inget värre än att leda med tre mål".

Att den gamla klyschan stämmer har Brynäs bittert fått erfara – efter att ha tappat två, till synes, säkra ledningar efter den första perioden.

Sporten frågade landets främsta expert inom området vad det kan bero på.

Annons

Kollektiva kollapser under en match är ett känt fenomen i idrottsvärlden. Brynäs har den här säsongen råkat ut för två sådana – i tisdags mot Modo och tidigare under säsongen mot Djurgården.

I bägge matcherna har Brynäs tappat en klar 3–0-ledning efter första perioden och till slut förlorat.

Laget är dessutom sämst av samtliga elitserielag i den sista perioden.

Simon Granér är doktorand i psykologi på Lunds universitet, baskettränare – och en av få som forskat i den föga smickrande vanan att tappa stora ledningar.

Han påstår att det är många faktorer som spelar in.

– I mina studier har det visat sig att prestationen smittar av sig. Skulle eventuellt en viktig person i gruppen falla ur matchen under någon period så smittar det av sig på de andra. Det kan vara något dynamiskt fel i laget.

– Men det kan också helt enkelt vara slumpen. Det är ju uppenbart att två jämbördiga lag inte behöver hålla det målmässigt jämnt under hela matchen, säger Granér.

Men att Brynässpelarna, i tisdagens match, skulle ha varit rädda att samma sak skulle hända som i matchen mot Djurgården – den teorin tror inte Granér på.

– Nej. Det är snarare en bild som fans och media målat upp. Det skapar en psykologisk illusion. Resultaten i mina avhandlingar säger att det är osannolikt att en match ska påverka en annan. Det ska inte märkas så tydligt. Men en rädsla att förlora kan spela in. Det är generell idrottspsykologi.

Mot Modo tog Niklas Czarnecki timeout tidigt i mittperioden när han märkte att Modo var på väg in i matchen, allt för att Brynäs skulle hålla ledningen.

– Jag ville lugna ner situationen. Vi såg stressade ut och behövde lite ny kraft, säger Brynästränaren, vars ord hjälpte föga när Modo reducerade två gånger om i andra perioden och satte kvitteringen sent i tredje. Sedan förlorade Brynäs efter straffar.

Czarnecki tror snarare på slumpen i dessa sammanhang.

– Det är två helt skilda matcher. Mot Djurgården var det mer olyckligt. De hade fem målchanser och gjorde fyra mål. Det går inte att jämföra. Mot Modo fick de en tidig reducering och ny energi.

Mer läsning

Annons