Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experterna överens: Markström till OS

Experterna är eniga – Bengt-Åke bör skicka Jacob Markström till OS.
Brynäs sportchef Micke Sundlöv hoppas dock att ”Markan” får stanna hemma.
– Dåliga träningar och inga matcher på tre veckor är inte bra, konstaterar han.

Annons

Om förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson vill ha med Jacob Markström som en av tre målvakter i OS-laget har han i sådana fall gjort sitt bästa för att mörka sin inställning. Brynäskeepern har nämligen inte fått spela en enda match för Tre Kronor under hösten, och har fortfarande bara gjort en enda landskamp med A-landslaget.

Bengt-Åke tar ut truppen till Vancouver den 27 december, dagen efter premiären av junior-VM – så någon möjlighet att kvittera ut en OS-biljett via storspel med småkronorna finns inte.

– Det betyder inte så mycket, jag har ju sett honom i elitserien, säger förbundskaptenen till Sporten apropå att Markström inte spelat med Tre Kronor under säsongen.

• Hur många gånger har du sett honom?

– Det är väl två, tre gånger live, och sedan har jag ju sett honom på tv också. Markström är självklart aktuell. Han kan stoppa puckar, och eftersom jag inte är någon målvaktsexpert är det sånt jag tittar på, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Samtliga de experter Sporten talat med vill se Jacob Markström antingen som andre- eller tredjemålvakt i OS. Både Petter Rönnquist och Anders ”Ankan” Parmström rankar till exempel ”Markan” före Jonas Gustavsson i Toronto.

– För mig är det självklart att han ska med, säger Petter Rönnquist och får medhåll av ”Ankan” Parmström:

– Man måste ha råd att ta med honom som en av tre målvakter. Man kan inte bara säga att vi har bra juniorer och sedan skita i dem när det blir stora turneringar. Vi har inte någon större målvaktstalang än Markström, då kan jag inte förstå om man inte släpper fram honom, säger ”Ankan”.

Ingen av experterna tolkar det faktum att Markström inte stått något i Tre Kronor under hösten som något negativt.

– Nej, jag tror att Bengt-Åke har låtit bli att ta ut honom tidigare för att han ska få koncentrera sig på JVM, säger Leif Boork.

Micke Sundlöv säger att det rent sportsligt är självskrivet att Markström ska få åka till Vancouver – men säger sig ha blandade känslor i frågan. Brynäs sportchef var själv till en början tredjemålvakt när Tre Kronor tog OS-guld 1994, för att till slut bli andrekeeper när Håkan Algotsson åkte hem för att bli pappa.

– Naturligtvis skulle jag bli glad för ”Markans” skull, det är en jättekul grej att vara med om, säger Sundlöv.

– Men för Brynäs skull ser jag helst att han stannar hemma.

Sundlöv gillar inte tanken på att Markström ska göra en ny långresa så snart efter junior-VM, som ju också går i Kanada. Dessutom missar Markström en match med Brynäs om han kommer med till OS, den mot Frölunda hemma 27 februari.

– Framför allt blir han borta i tre veckor utan att spela matcher – för jag räknar med att han blir tredjemålvakt i sådana fall – och utan några vettiga träningar.

• Ni stoppar inte Markström om han blir uttagen?

– Nej, det gör vi inte. Och vi har inte någon möjlighet till det heller.

Mer läsning

Annons