Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färjestad valde Brynäs

När alla pusselbitar fallit på plats stod det klart att Brynäs skulle få möta Färjestad eller HV71 i den kommande SM-kvartsfinalsegern.

Det blev Färjestad, med första match på tisdag i Karlstad.

Då är lördagens match i den sista grundserieomgången historia, en match där Färjestad utklassade ett reservbetonat Brynäs med 3–0 (2–0, 0–0, 1–0).

Annons

– Vi har plusstatistik både mot Färjestad och HV71 den här säsongen, så det har ingen större betydelse att det blev Färjestad. Vi har en bra känsla inför slutspelet och jag tror att vi kan slå ut Färjestad i kvartsfinalen, förklarade Brynästränaren Niklas Czarnecki med tillförsikt.

Brynäs hade inte mycket mer än äran att spela för på lördagen eftersom sjundeplatsen var klar sedan tidigare. Med sex ordinarie mannar på skadelistan var det heller inte lätt för gästerna att få till något ordnat anfallsspel.

– Målet är alltid att vinna. När vi har så många spelare borta är det andra som får ta ett större ansvar, kommenterade Niklas Czarnecki.

För Färjestad stod däremot seriesegern och en miljon kronor på spel. Ett ordinarie hemmalag var taggat till tusen och det märktes också från första nedsläpp.

Brynäs kom inte ofta ur egen zon i den första perioden som Färjestad dominerade eftertryckligt och vann skotten med 12–5.

Marius Holtets 1–0-mål vid 8.27 var en misstänkt skridskospark, men efter konsultation med videodomaren godkändes målet. 2–0 efter 17.02 var desto mer odiskutabelt när Per Åslund tog sig in i slottet och sköt ett hårt handledsskott förbi Thomas Greiss i Brynäsmålet. Det såg ut som om Brynäs skulle få ytterligare en spelare långtidsskadad när Jonathan Carlsson fick en puck i ansiktet i första perioden. Blödande fick han åka ambulans till Centralsjukhuset i Karlstad, men kunde återvända till arenan innan matchen var över.

– Jag blev lite groggy när jag fick smällen. Men när jag kom till sjukhuset var jag helt ok. Vår busschaufför hämtade mig. Jag räknar med att kunna spela på tisdag. Det är nu det roliga börjar!, sade Jonathan Carlsson med ett rejält sår på överläppen.

Thomas Greiss svarade för några spektakulära räddningar i den andra perioden som blev mållös. Brynäs fick lite mer att säga till om, men skapade inga farligheter.

Skottstatistiken 13–6 vittnar om fortsatt Färjestadsdominans.

Hemmalaget ökade till 3–0 i inledningen av tredje perioden när Dick Axelsson vallade pucken via Eero Somervuoris skridsko in i mål. Därmed var matchen i praktiken avgjord.

– Vi blev ett försvarande lag hela matchen. Vi fick spela mycket utan puck. Färjestad var bättre i alla tre perioder, analyserade Niklas Czarnecki.

Backen Simon Bertilsson, 19, var Brynäs bäste spelare för kvällen. Även han såg fram emot slutspelet.

– När man går in i ett slutspel så är allt på noll. Det är bättre att bli vald än att behöva välja, tyckte Simon.

Brynäs släppte också fram en debutant i 17-årige Linus Fröberg som tog för sig respektlöst.

– Riktigt starkt gjort. Han är klok på isen. Och detta trots att han knappt har varit med oss någonting, erkände Niklas Czarnecki.

Till den första SM-kvartsfinalen på tisdag räknar han dock med att alla skadade spelare ska vara tillbaka – förutom lagkaptenen Andreas Dackell som brutit handleden.

– Det är förstås ett avbräck. Men Andreas får vara med i båset och stötta oss där!

Mer läsning

Annons