Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färjestads stoppkloss

På två matcher har Brynäs gjort e-t-t mål på Jonas Gustavsson.
Färjestadsmålvakten har spelat sanslöst bra – men det finns svagheter.
Daniel Widing vet. Han har till och med fått Gustavsson utbytt en gång.

Annons

Brynäs har pressat guldfavoriten Färjestad i två matcher. Hade det inte varit för Jonas Gustavssons storspel kunde det lika gärna ha stått 1–1 i matcher, eller till och med 2–0 till Brynäs.

I kväll måste brynäsarna få hål på honom, annars är chanserna till semifinal i stort sett helt borta.

– Jag är imponerad av honom, han har varit fantastiskt bra. Men alla målvakter har något att förbättra. Jag tycker att han brukar ha lite svårt med returerna, han släpper en del puckar rakt ut, säger Brynäs målvaktstränare Pecka Alcén.

Niklas Czarnecki, huvudtränaren, menar att det gäller att sikta högt när man får skottläge framför Gustavsson.

– Det är ingen hemlighet att det är så. Men framför allt att skjuta för att få en retur, och skjuta oftare. Om du tittar på vår slutforcering senast hade han ju ingen aning om att han räddade Steve Dixons backhand bland annat. Den träffade axeln, men hade den gått så här mycket längre upp hade den gått in, säger Czarnecki och mäter upp tre centimeter mellan tummen och pekfingret.

Vid sex tillfällen har Brynäs stött på Färjestad med Jonas Gustavsson i buren, två gånger förra säsongen och fyra den här. Bara nio gånger har laget lyckats överlista honom.

Daniel Widing är bäst med tre fullträffar. En av dem kom på hemmaplan i januari förra året och ledde till något väldigt sällsynt – efter att Widing gjort 3–0 i slutet av första perioden blev Gustavsson utbytt.

– Det minns jag – jag kom in från kanten och fick ett halvt friläge. Vi fick några några snabba och kanske billiga mål, men det var nog bara tillfälligheter. Han var lite färsk då också, han är en helt annan målvakt i dag än han var då, har mer pondus och har varit med i landslaget, säger Widing.

Brynäsanfallaren känner frustration över att han och övriga utespelare inte kan hjälpa sin egen målvakt Anders Lindbäck, som har övertygat nästan lika mycket som Gustavsson och bara släppt in tre puckar på två matcher.

– Alltså, Lindbäck spelar kanske bättre än han någonsin gjort, och ändå blir det förluster för att vi där ute inte kan göra mål. Om jag var honom skulle jag bli förbannad.

Men det går alltså att få hål på Jonas Gustavsson. Styrningar har varit lyckosamma för Widing, två av hans mål på Färjestadskeepern har kommit på det sättet. Den i går, på passning från Mikael Lind, satt högt i krysset.

– Om man kommer emot honom en mot en är det uppe i kryssen man ska sikta, eller mellan benen. Annars är det styrningar som gäller, att få pucken att ändra riktning, säger Widing.

Bakom honom har Alexander Sundström varit mest lyckosam i målskyttet mot Gustavsson, han har hittat rätt två gånger.

Vem som helst är dock välkommen att kliva fram som frälsare.

– Gör vi bara mer än ett mål har vi en bra chans, säger Widing.

 

Annons