Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiaskostart för Mårts och Tre Kronor

Nya Tre Kronor började ishockey-VM med en fiaskoförlust.

Norge vann för första gången över Sverige i mästerskapssammanhang med 5–4 efter straffar.

Annons

– Vi är skitbesvikna. Vi ska vara bättre än Norge. Nu har vi två matcher på oss att reparera det här, sade lagkaptenen Rickard Wallin.

Tre Kronor ledde med både 3–1 och 4–3 men kunde inte stänga matchen.

– Det sprider sig någon form av osäkerhet. Vi ger inte järnet, utan drar i handbromsen och försöker få lugn och ro i stället för att ge oss in i skiten. Vi undviker att vara där det avgörs, sade förbundskaptenen Pär Mårts besviket.

Färjestads Anders Bastiansen kvitterade till 4–4 med 4.54 kvar av tredje perioden. Sedan klarade norrmännen ett boxplay i sudden death innan Modoforwarden Per-Åge Skröder avgjorde straffläggningen där även Mathis Olimb gjorde mål.

Norges målvaktsdebutant Lars Haugen knep straffar från både Loui Eriksson och Patrik Berglund – båda gjorde två mål under ordinarie tid – och räddade 42 av 46 skott.

Tre Kronor hade vunnit 13 av 14 mästerskapsmatcher mot Norge före VM-premiären i Steel arena i Kosice. Nu tog Norge sin första seger på 15:e försöket.

Tre Kronor hade dessutom vunnit 14 raka VM-premiärer och inte förlorat en öppningsmatch sedan 1996 då Tjeckien vann med 3–1.

Nu blir plötsligt det inledande gruppspelet, som brukar vara en glidarresa för Sverige, en strid på kniven. Det krävs seger över Österrike på måndag för att fixa avancemang till mellangruppspelet och sedan över USA på onsdag för att få med sig så många poäng som möjligt till andra fasen.

VM-debuten som Tre Kronors förbundskapten blev en mardröm för Mårts som lär ha haft roligare födelsedagar än sin 58:e på valborgsmässoafton i Kosice.

– Jag tål smällar, jag kommer inte att vika ned mig och har varit med förr. Jag kunde inte ha gjort annorlunda, jag har gjort mitt bästa, sade han.

Det var mycket som inte fungerade i Tre Kronor. Laget gjorde visserligen två mål i numerärt överläge, men brände fem powerplay-lägen. Spelet i numerärt underläge var också alldeles för avvaktande och svenskarna släppte in tre mål på fyra boxplay.

Inte heller målvakten Erik Ersberg hade någon bra kväll.

– Han hade väl inte den där lyckan som man måste ha. Han hade nog kunnat ta alla mål om han hade haft den dagen. Nu hade han inte det, sade Mårts.

Mer läsning

Annons