Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Florida slog till – valde Markström

Brynäs målvakt Jacob Markström har sin framtid tryggad. Florida Panthers tog honom som sitt första val i den stora NHL-draften i Ottawa i går. – Det verkar vara en riktigt bra klubb, säger Markström som valdes som nummer ett i den andra rundan och nummer 31 totalt. Fem brynäsare draftades – ett rekord.

Annons

Tillsammans med sina föräldrar Anders och Lena tog 18-årige Jacob plats i Scotiabank Place i Ottawa under midsommaraftonen. Men han fick vänta ett helt dygn innan hans namn lästes upp.

Florida Panthers hade bytt bort sin möjlighet att välja en spelare i den första rundan. I stället fick klubben vänta till i går förmiddag innan man kunde tinga sin första spelare. Det blev Brynäs målvakt Jacob Markström

– Det känns riktigt bra. Klart att det hade varit häftigt och stort att bli vald i den första rundan, men med facit i hand är jag jättenöjd. Det har varit en stor upplevelse att bara vara här, säger Markström på telefon från Kanadas huvudstad till Sporten.

Innan draften snackades det om att Los Angeles Kings skulle välja Brynäsmålvakten, men så blev det alltså inte.

Florida låg på ivrigast.

– Ja, vi träffade dom redan när vi kom hit i onsdags och gjorde lite intervjuer och sådant. Men man kan ju aldrig veta hur det ska bli, så jag var inte säker.

Men gårdagens draft betyder inte att Jacob Markström kommer bli NHL-proffs på direkten.

– Nej, jag har ju kontrakt med Brynäs i två år och jag kommer att spela där till att börja med, säger Markström som gick som fjärde svensk och totalt som tredje målvakt i hela draften.

Frölundas Erik Karlsson blev något överraskande den svensk som först fick kliva upp på scenen i Ottawas mer eller mindre fullsatta hemmaarena. Men inte nog med det, den som ropade upp Erik Karlssons namn var den svenske storstjärnan Daniel Alfredsson, Ottawas lagkapten.

Jacob Markström intygar att det gick rysningar genom kroppen redan då.

– Det var jätteroligt att det gick tre svenskar redan i första rundan.

Forwarden Anton Gustafsson, son till Tre Kronors förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson, valdes av sin pappas gamla klubb Washington Capitals som nummer 21.

Den svensk som före draften rankades högst fick vänta längst. HV71:s lille forward Mattias Tedenby som valdes av New Jersey Devils som nummer 24.

Den som valdes först var dock en forward. Steve Stamkos, som spås en lysande framtid, valdes av Tampa Bay som troligtvis placerar 18-åringen i förstafemman direkt den kommande säsongen.

Brynäs back Jonathan Carlsson valdes i den sjätte rundan av Chicago som nummer 162 totalt och Emil Sandin tingades av Ottawa i sjunde rundan som nummer 199 totalt. Dessutom gick även Markströms målvaktskollegor Joacim Eriksson (Philadelphia) och Anders Lindbäck (Nashville) i sista rundan.

Tidigare har max två brynäsare listats samtidigt vid en och samma draft.

Annons