Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Foppas” tårfyllda avsked

Comebacken blev bara två matcher lång.

Peter Forsberg ger upp sin hockeykarriär – och Coloradoscouten Anders ”Masken” Carlsson hyllar honom som den störste svenske ishockeyspelaren någonsin.

– Vi har aldrig haft någon lika komplett som ”Foppa”, säger han.

Annons

Nyheten slog kanske inte ner som någon bomb, men nog var det överraskande att Peter Forsberg väljer att avbryta sitt comebackförsök i NHL efter bara två matcher.

Och nur är det slut. Finito. Det meddelade han själv på en presskonferens i Denver sent i går kväll.

– Jag har försökt, försökt och försökt – och kan verkligen säga att jag gav det en ärlig chans. Det här var sista gången, jag har genomgått 25 operationer de senaste åren och jag har lovat min fästmö Nicole att inte riskera min egen hälsa längre.

Peter Forsberg kände att allt inte stod rätt till i den beryktade foten redan i slutet av den första matchen mot Columbus.

– Det började kännas då, foten började glida runt i skridskon och i andra matchen kände jag definitivt att det inte skulle funka. Men det var inget lätt beslut att ta, sa han, sittande framför pressuppbådet.

Rösten sprack några gånger, och när han skulle tacka sina fans, både i Denver och runtom i världen, kom också tårarna. På frågan hur han ville bli hågkommen sa han:

– Jag hoppas de såg en kille som kanske inte var bäst på isen varje match, men att han verkligen gav allt.

– Jag kommer att sakna ishockeyn. Jag älskade att spela matcher – och att vinna.

Förre Brynässpelaren Anders ”Masken” Carlsson är Colorados Europascout och fick ett mejl från huvudkontoret med den tråkiga nyheten under gårdagen.

– Allt har ett slut, men det är klart att jag gärna hade sett honom ett tag till. Jag såg matchen mot Nashville och då tyckte jag att han såg hyfsad ut, men ”Foppa” har alltid haft höga krav på sig själv. Det är bara att tacka honom för allt han gjort för svensk hockey genom åren, han är vår mest komplette spelare genom tiderna.

• Vad betyder det för Colorado att han lägger av efter bara två matcher?

– Vi har ju torskat sju raka och det är klart att allt det här har tagit energi. På så vis kanske det är bra att det kommit ett beslut i alla fall, så att vi kan gå vidare.

• Ditt bästa Foppaminne?

– Alla minns väl straffen i Lillehammer, men mitt första minne av Foppa är när jag mötte honom med Brynäs. Jag var kapten, han gallerjunior, och han försökte slå armarna av mig några gånger. Jag gav honom några tjuvsmällar men han försvann inte, han kom tillbaka gång på gång på gång. Då förstod jag att den där killen kunde bli bra. Efteråt frågade jag i omklädningsrummet vad det där var för j-a idiot i Modo.

Varken lagkamraterna i Colorado, eller tränaren Joe Sacco, hade fått några indikationer på att Peter Forsberg skulle lägga av efter bara två matcher.

– Jag blev överraskad när jag fick höra hans beslut, helt klart, säger kedjekompisen Milan Hejduk. Hade verkligen sett fram emot att få spela med honom inför vår hemmapublik, men nu blir det inte så. Det känns väldigt tråkigt.

Mer läsning

Annons