Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstakedjans revansch

Efter landslagsuppehållet satte Brynästränaren ihop kedjan med säsongens sämsta statistik.
Nu gör den succé.
– Jag är ingen som går efter siffror på det sättet, säger Niklas Czarnecki efter 3–1-segern mot Södertälje.

Annons

Det behövs väl kanske inte skrivas svart på vitt – men det var förstås den nya förstakedjan som låg bakom tredje raka segern i går.

Daniel Widing, Steve Dixon och Andreas Dackell har visat att plus/minus-kolumnen inte alltid talar sanning.

Efter LG Games skyfflade Niklas Czarnecki om i kedjeformationerna inför matchen mot Frölunda. Sporten gjorde under uppehållet en granskning av samtliga konstellationer under säsongen – och sände en skarp varning.

Widing-Dixon-Dackell hade spelat tre matcher tillsammans, förlorat alla, inte gjort en enda poäng och varit inne på 13 baklängesmål.

Niklas Czarnecki brydde sig inte, blundade och körde – och kan nu blicka tillbaka på fyra matcher där trion bara blivit bättre och bättre. Brynäs har gjort 14 mål i de matcherna, förstakedjan har varit inblandad i 11.

Widing har 6+2.

Dixon 1+3.

Dackell 1+5.

Hur förklarar man en sådan scenförändring??

– Det här är ju frågan om ledande spelare som trivs ihop. Vissa spelare trivs i det läge vi befinner oss just nu, och det här är såna typer, säger Czarnecki.

”Bäst när det gäller” alltså. Och det gäller otvivelaktigt Daniel Widing, som i går kryddade sitt personliga facit med ytterligare två mål till 22 totalt. Han gjorde viktiga 1–0 och han skickade in en straff till 3–0 i tredje perioden.

– Jag behövde inte jaga ut honom på isen för att ta den, sa Czarnecki.

Widing var så het att det inte var nån överraskning att han plockades till dopingkontroll direkt efter matchen.

Steve Dixon, som börjat ta samma ansvar på isen som i Brynäsannonserna i massmedia och på lokalbussarna, ger Widing stor del i kedjans uppryckning.

– Han har varit som en ny spelare sedan han kom tillbaka från landslagsturneringen. Ett par puckar som går in, det är allt som behövs ibland. Självförtroende betyder så mycket, det gäller hela vår kedja. Vi har hittat rätt samtidigt, vid en väldigt lämplig tidpunkt.

Niklas Czarnecki är förstås belåten över att motbevisa statistiken.

– Jag tar inte ut laget på det sättet, med hjälp av statistik. Jag gick som vanligt mycket på känsla när vi satte ihop de här tre, vad jag ser på träning och över en längre tid, säger han.

– Nja, jag hade själv ingen koll på det där. Men dom hade ju inte gått så många matcher ihop heller.

Men nu blir det fler.

– Du kan slå fast att dom får fortsätta ihop mot Djurgården också, säger Czarnecki.

Då gäller det defintivt att hålla koll på motståndarnas förstakedja också – Niklas Anger, Kristofer Ottosson och Fredrik Bremberg.

– Det är dom vi i första hand måste se till att stoppa, säger Czarnecki.

Mer läsning

Annons