Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästriklands tio-i-topp genom tiderna

/
  • Gästrikland har vunnit TV-pucken en gång och det var 1974. Därifrån är den här jublebilden hämtad. Conny Silfverberg var den stora stjärnan och den som också är rankad som etta i den här listan.

Nu är det dags för klassiska TV-pucken att dra i gång den 56:e upplagan sedan starten 1959 där Värmland blev de första mästarna.
Gästrikland har bara en seger – den från 1974 – men en hel drös av killar som drömde drömmen att bli stjärna och lyste lite klarare än de andra har passerat revy genom åren.
Jag har försökt lista de som jag personligen kommer ihåg allra mest från spelet i TV-pucken som 15-åringar. Några fortsatte, några försvann.
Jag har säkert glömt några stycken och jag vet att massor av andra har varit framgångsrika TV-puckare. Men det här är mina minnen och favoriter...

Annons

1) Conny Silfverberg:

Silfverberg är ju förstås ett gångbart namn i Hockeygästrikland. Conny är lillebror till nuvarande Brynäsordförande Jan-Erik och således farbror till NHL-stjärnan Jakob. Men hans egen karriär blev minsann inte heller så dålig där han gjorde 13 säsonger med Brynäs och 420 matcher. Blev svensk mästare 1980 som medlem i den fruktade förstakedjan med Mats Näslund och Anders Dahlin. Alla tre sedan i Tre Kronor också.

Men allra först var han stjärna i Gästriklands segrarlag från 1974 och blev utsedd till turneringens bästa forward och fick Sven Tumbas stipendium. TV-pucksfinalen spelades i Gavlerinken inför välfyllda läktare då alla skolor blev inbjudna till finalen. Jag stod själv på ståplatsläktaren och jublade när Stefan "Musse" Käll från Hofors gjorde finalens enda mål mot Medelpad.

Som kuriosa kan nämnas att Göran Henriksson stod i Medelpads mål och blev också turneringens bästa burväktare. Han hamnade ju sedan i Brynäs där han spelade mellan 1976-80. Allra mest som reserv bakom en viss Wille Löfqvist.

2) Joakim Pehrsson

Född 1966 med Strömsbro IF som moderklubb. Jocke spelade tre år i TV-pucken 1978-80 och var ett underbarn på hockeyrinkarna i ungdomsåren. Han kunde ta pucken i egen zon och åka rakt igenom och göra mål eller passa fram en lagkamrat till ett öppet mål. Som lag gick dock Gästrikland inte till slutspelet under hans år men han är definitivt en av turnerings mest minnesvärda "lirare".

Liten till växten och levde på bra teknik och var en väldigt skicklig skridskoåkare.

Fick sedan en hygglig seniorkarriär där han spelade i elitserien med Brynäs i åtta säsonger utan att bli den där riktiga stjärnan. Slutade som aktiv efter säsongen 1993-94.

3) Janne Eriksson

Fick snabbt smeknamnet "Lill-Janne" när han slog igenom med dunder och brak i mitten av 1970-talet i Brynäs. Inte så konstigt då han knappt var en tvärhand hög på hockeyisen – 168 cm står det i hans statistikpapper. Född 1956 och åren innan seniorkarriären tog fart hade han dominerat i TV-pucken. Janne var en stjärna av megamått när han dribblade sig igenom vilket lag som helst precis i början på 1970-talet.

Blev svensk mästare med Brynäs två gånger om, 1976 och -77, och totalt blev det fem säsonger med Gävlelaget. Sedan drog han till Södertälje innan han på hockeyålderns höst blev proffs i HC Ambrì-Piotta i Schweiz 1983-84. Där gjorde han 68 poäng (42+26) på 42 matcher. Två säsonger i Frölunda blev det när han återvända till Sverige och han slutade med hockeyn 1986-87 med en säsong i Tälje i division 2.

Även hans tre år yngre lillebror Owe blev en riktigt bra TV-puckare med en karriär i både Strömsbro och sedan Brynäs.

4) Patrik Erickson:

Kom fram som ett underbarn där han var lika bra i fotboll som i hockey och kunde välja mellan Gefle IF eller Brynäs. Det blev hockey för hela slanten och han debuterade väldigt tidigt i elitserien som det hette då. I TV-pucken gjorde han som han ville med sina jämnåriga motståndare och var en stor stjärna för Gästrikland. Den allra största förstås i årskullen 1969 då han är född.

Självklart en stjärna på nationell nivå också. Debuterade i Tre Kronor 1989 som 20-åring. Men i Brynäs var han bara 17 år när han slog igenom säsongen 1986-87 och gjorde tio mål. Efter fem säsonger med Brynäs flyttade han till Stockholm där det blev ett år i AIK. Men det var framför allt i Djurgården han fortsatte nå höga höjder. Slutade efter säsongen 2000 med ett år i allsvenska Hammarby.

5) Thomas Åhlén

En back som får plats på den här listan. För försvarsspelarna var det inte lika lätt att sticka ut som de stora målskyttarna, teknikerna eller målvakterna som stoppade allt. Men Thomas var förstås en bärande back i segrarlaget från -74 där han för övrigt hade slagit sig in ett år yngre än de flesta andra. Kom från Hofors och blev sedan stor stjärna. Men inte hemma i Gästrikland...

Han flyttade till Leksand för att sedan hamna i Skellefteå där han blev landslagsmän. Avslutade sin aktiva karriär med några år i AIK.

6) Johan Alcén:

88:an som dominerade stort i TV-puckåldern. Spelade för Sandviken innan han kom till Brynäs. Otroligt bra och den som genom hela Gästriklands TV-puckhistoria gjort flest poäng (30). Så är det faktiskt.

Spelade bland annat med en viss Nicklas Bäckström trots att Johan var ett år yngre. Tog sedan plats i det svenska J20-landslaget och i Brynäs.

Sedan hamnade han i Mora i Allsvenskan och var där en drivande spelare som gått från poängmaskin till grovjobbare. Nu tillbaka i Brynäs igen sedan i höstas.

Vi ska även här nämna storebrorsan Fredrik Alcén som stod i målet och fick pris som TV-puckens bästa målvakt 2001. Också en bubblare.

7) Felix Sandström

Fenomenal målvakt redan i TV-pucken där han var ordinarie under två år. Stack ut rejält och tog Gästrikland till final 2012 genom att vara turneringens bästa burväktare. Fick alla hockeykännare att studsa till trots att det blev finalförlust med knappa 4–3 mot Stockholm Nord. Nu som 18-åring en av Brynäs två målvakter i SHL och på god väg att ta förstaspaden från Starkbaum.

Har också en tvilliingbror som heter Simon Sandström som också utmärkte sig rejält de här TV-puckupplagorna för Gästrikland. En hårdskjutande back som nu återfinns i föreningens J20-lag. Båda med IK Huge som moderklubb.

8) Nicklas Bäckström:

Superstjärnan var givetvis TV-puckspelare i flera upplagor och var redan då en spelare som stack ut ordentligt är givetvis med här också. Redan som 15-åring var han riktigt bra. Han debuterade ju också för Brynäs som 16-åring i högsta serien.

Resten är ju historia. En av världens bästa spelare som nu varit i Washington i många år. Övrigt presentation känns överflödig.

9) Elias Lindholm

Stack också ut så fort han var inne på isen när Gästrikland spelade i turneringen 2009. Gjorde 13 poäng (7+6) på åtta matcher och fick många ögon på sig. Stark med pucken redan då och både en målskytt och framspelare.

Tog verkligen tillvara på den talangen och alla vet ju att det ledde fram till NHL och Carolina där han nu spelar sin tredje säsong. Tog förstås först en plats i Brynäs där han slog igenom med dunder och brak tillsammans med sin tre år äldre kusin Calle Järnkrok. VM-spelare för Sverige i våras.

Hans pappa Mikael Lindholm var också en TV-puckare som stack ut förstås. Den bästa i Gästrikland från årgången 1964.

10) Per "Lillen" Hedenström

En av de största hockeytalangerna som Gästrikland fått fram. Slog alla målrekord som fanns att slå som ungdomsspelare i GGIK:s fruktade 63-lag och en riktig TV-puckstjärna. Forward som hade alla egenskaper man ska ha. Spelade i alla juniorlandslag för Sverige och blev också elitseriespelare för Brynäs. Var med säsongerna 1983-86 i den högsta serien under några årgångar där laget inte var särskilt framgångrikt.

Det blev ett år i allsvenskan i Mora innan han flyttade hem och spelade ytterligare några år.

Som kuriosa kan nämnas att om "Lillen" var stjärnan framåt så var en viss Niklas Wikegård försvarsgeneralen. Båda med Godis som moderklubb och sedan i Brynäs. De vann också JSM-guld med Brynäs tillsammans.

Bubblare:

Oskar Lindblom med Hille/ÅIK som moderklubb var målfarlig och svårstoppad redan i 15-årsåldern. Med sina 18 mål är han turneringsbäst genom tiderna för Gästrikland.

Anders Vagfalvi som blev utsedd till hela turneringens bästa målvakt 1996.

Jonas Johnson var en duktig center redan som 15-åring när han kom fram i GGIK. Blev sedan landslagsman, svensk mästare i Brynäs och sedan ikon i Frölunda i många år.

Mer läsning

Annons