Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greiss hoppas på medvind i debuten

När de andra var helglediga fick Thomas Greiss specialträning av Pecka Alcén.

I kväll kastas den nye Brynäsmålvakten in i hetluften direkt.

– Jag vet om att fansen har stora förväntningar, säger tysken inför debuten.

Annons

Han anslöt för sent för att kunna vara med på fredagsträningen, och både lördag och söndag hade Brynäs träningsledigt. Därför fick Jonathan Granström (tillbaka från sin skada), Sebastian Wännström, Emil Sandin, Calle Järnkrok och junioren Emil Larsson rycka in för att göra 24-åringen startklar för dennes första match i elitserien.

De matade puck efter puck mot den NHL-meriterade keepern under målvaktstränaren Pecka Alcéns överinseende.

I går gjorde Greiss sin första riktiga träning med sitt nya lag – och direkt efteråt fick han beskedet att han är spelklar och får debutera direkt i kvällens bortamatch mot Södertälje.

– Det känns jättebra, jag är exalterad över att få spela, säger Thomas Greiss.

– Jag hoppas att vi vinner. Det är målet, fortsätter han.

Greiss beskriver sig själv som en målvakt som blandar butterfly-stilen med ”stand up”, alltså ett spel där han står upp. Pecka Alcén beskriver Greiss som en komplett målvakt.

– Han är en rapp jävel. Snabb i sidled och bra på skridskorna. Han står upp mycket men är samtidigt riktigt bra efter isen. Så enligt mig är han ganska komplett. Dessutom är han trevlig och sympatisk och jobbar hårt på varje puck, det kommer han att få en hel del respekt för, säger Pecka.

• Vad finns det att träna på då, om han är komplett?

– Allt! Allt kan förbättras, för det finns ingen som är helt komplett. Han ska fortsätta jobba med det han är van vid från Kanada, han ska stå upp mycket, se puckarna och åka mycket skridskor.

För Alcén handlar det mest om att förädla en produkt.

– Han har haft samma målvaktstränare i fem år, så jag ändrar ingenting. Jag vill bara utveckla och få honom att hålla i det spel han har i sig.

• Har du någon kontakt med hans målvaktstränare i San José?

– Nej. Men det syns att de har kört på ett speciellt sätt. Han är ganska präglad av Nabokov (Evgeni, San Josés förstemålis förra säsongen), och sedan pratar jag med honom om vad han vill träna på.

Värvningen av Greiss har hyllats på flera håll, bland annat av Douglas Murray i Aftonbladet och av experttyckaren Niklas Wikegård som på sin blogg hävdar att tysken i dagsläget är lika bra, eller till och med bättre, än Jacob Markström.

Förväntningarna från fansen är också stora, vilket Greiss har koll på.

– Ja, det är ju en klubb som har vunnit en del titlar. Men jag kan hantera det, jag är professionell, säger han.

Isens storlek är en sak som kan ställa till det. Det blir lite andra vinklar att täcka på stor rink och Greiss är inte helt bekant med den svenska stilen där man håller i pucken både länge och väl innan den skickas iväg mot mål.

– Det är bra att jag får spela med en gång så att jag kan bli van vid det här sättet att spela. Jag behöver anpassa mig lite och vi inom laget måste få tid att vänja oss vid varandra, säger Greiss.

Mer läsning

Annons