Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustafsson i bråk med elitklubbarna

Det tog bara någon timme efter truppresentationen. Sedan stoppade HV71, med Svenska hockeyligans stöd, sina spelare från att spela med landslaget i Karjala cup.
– Man kanske ska be dem ta ut landslaget, säger förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson.

Annons

Gustafsson presenterade sin trupp till Karjala cup, 6–9 november, vid lunchtid på måndagen. Då sade Gustafsson att:
– Jag har en bra dialog med klubbarna och jag tycker att jag möts av stor förståelse i klubbarna.
Det verkade dock inte stämma. Någon timme senare kom beskedet att HV71 bestämt att Johan Davidsson och Martin Thörnberg inte skulle få vara med i Finland. Orsaken – det tuffa spelprogrammet där HV71 och Linköping är med i Champions hockey league. Båda klubbarna hade fått med två spelare i Karjalatruppen, något som klubbarna kämpat för att få slippa. Och vid ett extra möte i Hockeyligan på söndagen hade de fått övriga elitserieklubbars stöd.

”Elitserieklubbarna har beslutat att satsa hundra procent på Champions hockey league, vilket både Svenska hockeyligan och Svenska ishockeyförbundet står bakom. Jag tycker att det är mycket tråkigt att vårt eget förbund inte har någon förståelse för detta”, säger Peter Gudmundson, vd i Svenska hockeyligan i en text på HV:s hemsida.
– Man kanske ska be dem (Hockeyligan) ta ut landslaget, sade Gustafsson när hockeyligans extra möte kom upp på presskonferensen.

Gustafsson förklarade att han tagit väldig hänsyn till klubbarnas önskemål och att det är två helt olika trupper som tas ut till de två inledande landslagsturneringarna, bland annat för att spelare ska få chansen att vila. Dessutom är det inte bara det svenska landslaget som drar spelare.
– Det här är en internationell turnering och det finns spelare från Finland, Tjeckien och andra länder som också kommer att bli uttagna.
En enda debutant fanns i Gustafsson trupp. Färjestadsmålvakten Jonas Gustavsson, 24, får dela på målvaktsjobbet i Karjala cup med Frölundas Johan Holmqvist.
– Jonas är helt ny, han har inte ens spelat några juniorlandskamper. Det blir tryggt för honom att ha med Holmqvist som är jätteaktuell till VM.
I truppen ingår också backen Dick Tärnström från AIK i allsvenskan.
– Allsvenskan eller inte, det viktiga är vilka kvalitéer som spelaren har. Det gäller bara att få upp tempot i benen på Tärnström.

Två före detta allsvenska backveteraner som inte fick plats var Rögles Kenny Jönsson, 34, och Djurgårdens succévärvning Marcus Ragnarsson, 37.
– Kenny skulle kunna få vara med jämt. Men nu får han vila. Och Ragnarsson är jättesugen men vi kom överens om att han är aktuell för truppen i december.

Mer läsning

Annons