Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han kunde ha dött"

Vem ljuger, vem pratar sanning och vad har egentligen hänt?
Sent i går kväll valde Brynäs materialförvaltare Mattias Pettersson att tala ut om de 20 sekunder i torsdagskväll som skakat hockeysverige.
– Jag utmålas som den stora boven. Allt jag gjorde var att försvara min chef och kompis sedan 20 år tillbaka.

Annons

Linköpings Andreas Jämtin och Brynäs sportchef Micke Sundlöv brakade samman i spelargången i Läkerol Arena. Det var alla eniga om. Ungefär det enda, visade det sig i går.

När det ska berättas om vad som egentligen hände går allting i sär.

– Jämtin har fått berätta att han har rent mjöl i påsen och inte gjort något fel medan jag ska vara den som slagit honom och varit den stora skurken. Därför väljer jag att berätta precis som det var. Jag har barn och familj och tänker inte ta vad som helst, säger Mattias.

Som vanligt plockade han ihop stället med alla Brynäsklubbor sekunderna före slutsignalen – och var precis på väg att bära bort allting in i spelgången när han blev vittne till Jämtins övergrepp på Daniel Widing. När LHC-forwarden fick matchstraff och föstes av isen av linjedomaren Daniel Winge kom Pettersson promenerande några meter bakom, in i den strut som fungerar som spelarutgång.

– Därför ser jag precis vad som händer. Sundlöv står där inne och säger någonting till Jämtin samtidigt som han delar ut en lätt puff. Och här pratar vi verkligen om en lätt p-u-f-f. Men Jämtin reagerar direkt och slår till honom med ett riktigt hårt slag som träffar över ögat. Så hårt att handsken flyger av.

Enligt Pettersson stannade inte Jämtin där.

– Nej, jag ser hur han höjer näven igen och är på väg att slå till Sundlöv igen, och i det läget har Sundlöv ramlat omkull. Jag handlade instinktivt och i nödvärn. Precis så kändes det. Här stod en fullt utrustad hockeyspelare på närmare två meter som precis visat vad han är kapabel till när han högg ner Widing bakifrån med klubba – och ska till att slå till igen.

– Jag fruktade det värsta för min chef och kompis som var helt försvarslös i det läget. Jag hann fram precis och träffade Jämtin på näsan med ett slag så han började blöda näsblod. Det var olyckligt och något jag ber om ursäkt för. Men står rakryggad för det jag har gjort och det här är sanningen och precis vad som har hänt. Hade inte jag gått emellan...

Mattias blir tyst en stund i berättandet innan han fortsätter...

–...ja, jag vet faktiskt inte vad som hade hänt. Han kunde ha slagit ihjäl Sundlöv.

– Om de här hänt ute på gatan, vad hade då räknats som nödvärn? Det är sånt jag funderar på.

Linjedomaren Daniel Winge från Leksand kom i samma skede fram till kalabaliken och kunde sära på de tre.

Själv ville Winge inte uttala sig i går, men den rapport han och huvuddomaren Sören Persson tidigare under fredagen skickat in bekräftade den version som Andreas Jämtin lämnat från början, att det var Brynäs materialförvaltare som slog honom.

– Det stod två vakter mellan oss och domaren när han kom in och jag vet inte hur mycket han uppfattade. Men jag vet vad som hände och nu har jag berättat precis som det var, fortsätter Mattias.

Brynäs kklubbdirektör Hans-Göran Karlsson vill inte uttala sig alls för tillfället.

– Vi har gått ut med det vi vill säga i pressmeddelandet och kommer att avvakta disciplinnämndens utslag innan vi säger någonting mer.

Disciplinnämndens beslut väntas komma i början på nästa vecka. Men fram tills dess är alla tre avstängda. Mattias Pettersson och Micke Sundlöv åker inte med till matchen mot Rögle i eftermiddag.

Mer läsning

Annons