Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är brynäsarna som gör succé i allsvenskan

Det vimlar av gamla brynäsare i landets nästa högsta hockeyserie – allsvenskan.

Det går riktigt bra för många av dom. Och allra bäst just nu är en Gävlekille.

– Jo, det har börjat jättebra, säger Jacob Blomqvist, Boforsspelaren som just nu toppar poängligan.

Annons

Sporten har kartlagt allsvenskan och har hittat inte mindre än tjugo (20) före detta Brynässpelare – ett helt lag alltså – fördelade i tolv av fjorton klubbar i serien.

Bäst av alla just nu rent poängmässigt är Jacob "Jacke" Blomqvist som gjort en lite annorlunda hockeyresa. Redan som 19-åring, på hösten 2005 i en bortamatch mot Färjestad, debuterade han i elitserien med Brynäs. Men det blev bara åtta matcher den säsongen, de enda han gjort i elitserien.

Därefter hamnade Jacob i Kiruna och året därpå i Kumla, bägge division 1-lag, innan han förra året flyttade hem till Gävle igen och skrev på för Valbo i ettan.

– När jag inte fick kontrakt med Brynäs åkte jag och en kompis, Valbospelaren Robin Westlin, upp till Kiruna. Hans mamma bodde där uppe och det var ett roligt äventyr men kanske inte det bästa skyltfönstret, berättar han.

– Men jag fick i alla fall ett try out-kontrakt med Nybro i allsvenskan men sedan kom det en finländare och "tog" min plats och jag blev utlånad till Kumla innan jag flyttade hem till Valbo.

Där lossnade allt för Blomqvist och poängsuccén var totalt. Löftet blommade ut och svarade för grymma 68 poäng via 30 mål och 38 assist på 41 matcher.

Ett facit som självklart gav eko i Hockey-Sverige och allsvenska Bofors från Karlskoga lade vantarna på den 184 cm långe centern som fyller 23 i november.

Och succén har inte låtit vänta på sig i Bofors heller. Inför kvällens omgång, där Bofors möter Sundsvall på bortaplan, är Blomqvist i delad ledning i allsvenskans poängliga med 13 poäng (6+7) på nio matcher, lika många poäng har Örebros Conny Strömberg gjort.

– Det har gått riktigt bra. Jag har fått ett bra förtroende och det har trillat in några mål och poäng, berättar Jacob som har en bra förklaring till framgångarna i höst.

– Hård träning hela sommaren. Jag körde stentufft tillsammans med Henrik Petré (tidigare brynäsare som bor i Gävle och väntar på ett kontrakt ute i Europa just nu) och det har gett utdelning, menar Blomqvist.

I kväll väntar match mot Sundsvall, där han ställs mot sin gamla kompis Jocke Lundström i målet. Dessutom finns Henrik Thegel, som ju är utlånad från Brynäs och leder Sundsvalls interna poängliga, samt Stefan Svanbom och Daniel Olsson som också är gamla brynäsare.

– Det skulle vara skoj att få sätta nån puck bakom Jocke och Svanbom är jag riktigt bra kompis med precis som Marcus Götz som spelar i Troja.

Men Jacob Blomqvist menar att vara etta i allsvenskans poängliga inte på något vis är tillräckligt för honom som hockeyspelare.

– Nej, målsättningen är självklart att komma tillbaka till elitserien och framför allt få spela i Brynäs igen. Jag är en riktig brynäsare och absolut inte nöjd med att spela i allsvenskan, säger Jacob Blomqvist.

Annons