Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hej då, Brynäs – nu lämnar juniorhjälten klubben

Collegehockey på University of Maine – i fyra år. Brynäs J20-center Klas Leidermark har spikat sin närmaste framtid. – Det här är ett steg i rätt riktning, säger Leidermark om den kommande flytten till USA.

Annons

Efter succésäsongen med Brynäs J20-lag under föregående säsong tittar nu Klas Leidermark framåt – mot USA.

Under de närmaste fyra åren kommer han att plugga och spela collegehockey på University of Maine. Han kommer att tillhöra laget The Maine Black Bears, i ligan som kallas NCAA, National College Athletic Association.

– Jag ska läsa business management. Själva upplägget är inte riktigt klart än. Men det är egentligen för hockeyns skull jag åker dit. Det blir inspirerande att göra nånting nytt, säger Klas Leidermark som åker till Cypern i morgon för en veckas semester.

Enligt Leidermark håller NCAA betydligt högre klass än J20-serien. Totalt kommer cirka 40 matcher att spelas.

– Det blir match varje fredag och lördag. Serien börjar i oktober, men jag åker över redan den 26 augusti för att börja träna med laget.

Leidermark hade anbud från flera allsvenska toppklubbar, och även förslag från andra universitet i USA, men utbildningen i Maine lockade mest.

– Jag har alltid tänkt plugga vidare, och att jag nu kan kombinera det med hockeyn känns riktigt bra. Jag får ett heltäckande stipendium som omfattar boende, mat och skolgång.

I slutet på april var Leidermark i Maine för att hälsa på laget några dagar.

– Nån vecka efter det kom vi muntligen överens. Och förra veckan blev jag officiellt antagen till skolan. Det kommer nog att kännas lite nervöst när jag är på Arlanda och ska åka iväg, men det underlättar att jag redan har varit i Maine.

Det långsiktiga målet är spel i NHL, men på kortare sikt ser Leidermark en framtid i Brynäs A-lag.

– Jag hoppas att jag kan utvecklas ordentligt nu och så småningom ta en plats i Brynäs i elitserien. Vi får se vad som händer, kanske dyker det upp något spännande förslag i USA på vägen.

Med 44 poäng (22 mål och 22 assist) på 38 grundseriematcher och imponerande 16 poäng (11+5) på sju matcher i slutspelet låg han i allra högsta grad bakom J20-lagets framfart mot SM-guldet.

Och som ni kanske minns så var det ju han som avgjorde hela finalserien mot HV 71 när han satte segermålet i förlängningen i den tredje och avgörande finalmatchen i Läkerol Arena.

– Jag fick mitt stora genombrott förra säsongen och hoppas att det fortsätter gå spikrakt uppåt. Det här blir en ny utmaning, och jag ser fram emot att spela på mindre rinkar mot större och starkare spelare. Det ska jag nog klara av, säger Leidermark.

Han gläds med sina J20-kollegor Anton Rödin, Jakob Silfverberg och Simon Bertilsson, som alla tre nyligen draftades av NHL-klubbar.

– Det var rätt väntat, men det var extra kul att de gick så pass tidigt, säger Leidermark innan han kliver på tåget mot Stockholm.

Han tycker att det var väntat att han själv inte blev draftad.

– Det hade kommit som en jättechock.

Efter Cypernresan kommer han först att träna på egen hand. När Brynäsjuniorerna sedan går på is i början på augusti kommer Klas Leidermark att finnas med på lagets träningar.

Och den 26 augusti startar nästa spännande kapitel.

FOTNOT: Klas har ingen skyldighet att stanna och spela alla fyra åren i USA, utan kan vända hem igen när han vill.

Mer läsning

Annons