Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälmen av för Valentina

När AIK spelade hem SM-guldet i Sandviken via 5–0 mot Segeltorp var det t-v-å landslagsmålvakter som spelade huvudrollerna.
Den ena stängde igen bakåt – den andra gjorde matchens snyggaste mål.

Annons

Det där låter förstås obegripligt.

Det är det inte.

Hon som höll tätt bakåt var svenska landslagets målvakt Valentina Lizana. Den andra som åsyftas är Kathrin Lehmann, schweizisk landslagsforward i ishockey, men också landslagskeeper i fotboll som förra året vaktade Hammarbys mål i allsvenskan.

Efter att AIK, tack vare en storspelande Lizana, stått emot en inledande anstormning från Segeltorp gjorde Solnalaget 1–0 i elfte minuten innan det var dags för Lehmann att kliva in i handlingen ett par minuter senare.

Med en dragning ur den högre skolan fintade hon både back och målvakt och kunde skjuta 2–0-pucken i öppen bur.

– Jag är absolut inte den spelaren som brukar göra såna här mål, jag slår in returer, gör skitmålen. Men det var som om mina händer gjorde det av sig själva, jag var som i trance, berättar Kathrin Lehmann kort efter att hon fått sin guldmedalj – den andra för hennes del – runt halsen.

Hennes 2–0 var knappast logiskt, däremot knäckande för Segeltorp som aldrig orkade komma tillbaka. Brynäsbekantingen Gunilla Andersson, som jagade sitt nionde guld, hade ingen av sina bättre dagar och fick heller inte lika många bra tillfällen att avlossa sitt vassa skott som i semifinalen mot Brynäs.

Hennes lagkamrater saknade däremot inte vassa lägen, men Valentina Lizana visade varför hon på allvar är redo att ta fajten med Kim Martin om vem som ska vara förstemålvakt i VM i april. Hon var helt enkelt fenomenal.

– Det är så himla underbart. Vi har laddat för den här revanschen i ett helt år. Det finns inget värre än att förlora mot Segeltorp, och ingenting är skönare än att slå dem, säger den 18-åriga målvakten efter AIK:s tredje damguld totalt.

Valentina Lizana höll med om att starten var viktig.

– Vi pratade innan om att Segeltorp brukar vara väldigt bra i början av matcherna. Så visst var det viktigt att jag höll nollan där, annars hade vi inte kunnat rycka ifrån som vi gjorde.

För Kathrin Lehmann är det numera ishockeyn som får störst fokus, med tanke på att det är OS i Vancouver nästa år. Hammarby har redan fått veta att de inte kan räkna med hennes målvaktsinsatser i sommar.

– Jag tror inte att jag fortsätter med fotbollen i Sverige, men jag vet inte än hur det blir. När det gäller AIK hoppas jag att det blir en riksserie nästa säsong också, och jag vill gärna vara med och försvara det här guldet, säger Lehmann.

I år var det första gången SM-slutspelet avgjordes på samma ort under samma helg. Arrangerande Sandvikens IK fick mycket beröm, enligt organisationsgeneral Sten Wallstedt, som själv var hyfsat nöjd med publiksiffrorna, 385 betalande under finalen och totalt 1 136 åskådare på fyra matcher.

– Allt har flutit på perfekt, summerar Wallstedt.

Annons