Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälten har hittat hem

Vi ska inte ta till överord och påstå att när Andreas Johansson störtade fram och läckert petade in 4–0 uppe i krysset var det som att flyttas tillbaka så där en 17-18 år i tiden.
Då var då Hofors var på väg att fostra en annan Andreas Johansson som senare haft en framgångsrik karriär.
Men hockeyn i Hofors är i alla fall hetare än på mycket, mycket länge. Sporten gjorde ett nedslag i orten när HHC besegrade Skedvi/Säter med 5–0 och gick upp i serieledning i division 2.

Annons

– Det var dags att komma hem och betala tillbaka lite, säger lagkaptenen Mikael Holmqvist efteråt.

Han är en annan riktigt bra spelare som Hofors har fostrat. Låt vara att han inte har samma meritlista som Andreas Johansson – men ändå är åtta allsvenska år i bland annat Arboga något att vara stolt över.

För 14 år sedan lämnade han HHC, som då precis hade degraderats ur den näst högsta serien och sedan dess harvat på hockeyns bakgård, för att starta sin hockeyresa i Sverige.

– Då hade vi spelare som Uffe Söderström, Roger ”Masen” Karlsson, Peter Hallström, Arto Heinola och Mattias Pettersson i målet. Det var ett riktigt bra gäng, menar Holmqvist.

Sedan har det varit Team Gävle, Surahammar, Arboga och Örebro som ”Honken” har respresenterat. Men när 32-åringen nu började se slutet av karriären fanns det en given slutstation.

– Ja, det var klart att jag skulle hem och spela för Hofors. Jag hade väl anbud från några andra lag där bland annat Valbo hörde av sig. Men det var hem hit jag ville och kanske betala av lite. Det var ju trots allt här allting började, menar Holmqvist som nu är ute på sin comebacksäsong.

Och det går ju bra. För tre år sedan var HHC näst intill ett lag i spillror – ett riktigt bottengäng i tvåan. Nu är det andra takter. Juniorsatsningen är i full gång och det ser väldigt lovande ut.

– Ja, vi blandar ungt och gammalt. Det är otroligt roligt att se att det ger resultat. Vi är ute på en femårssatsning och det här är andra året. Hittills ser det jättebra ut och folk i bygden har börjat snacka hockey igen. Titta på den här matchen bara – det måste ju ha varit 300-400 personer här.

Skedvi/Säter ledde serien innan matchen och Hofors var tvåa. Men det var inget snack om vilket lag som var hetast. I den andr aperioden punkterade hemmalaget matchen och gick fram till 4–0.

– Vi spelade riktigt bra. Vi förlorade stort borta mot dom här, men nu var det en annan matchbild, säger Holmqvist.

Han fick själv avsluta målskyttet i den tredje perioden fram till 5–0.

– Nu leder vi serien också. Men det är lika bra att ligga lite lågt och ta en match i taget. Det fatts en del fortfarande till division 1-klass. Vi har 13 juniorer i truppen och dom behöver lite mera utbildning. Men det är jättekul att se vilka kliv de tar hela tiden.

Hockeyn är i alla fall het i Hofors och målvakten Ronnie Karlsson fick symboliskt visa vad han tyckte om sin insats när han vid slutsignalen välte målburen – det var liksom stängt...

– Man ska ha roligt och det har vi här. Det finns en väldigt bra ungdomsverksamhet och då behövs det ett A-lag också. Kan vi bli hjältar för knattarna här så är väl det toppen, avslutar Mikael Holmqvist.

En hjälte som är hemma igen...

Mer läsning

Annons